dinsdag 20 september 2011

Marktmechhanisme-extremisme
Column van D.C. Lama voor de EssensiE van november 2010

Met zo'n rechts kabinet was het marktmechhanisme-extremisme in het regeerakkoord natuurlijk geen verrassing, maar als redelijk denkend mens schrik je er toch nog van. Dat “de Europese Unie en de World Trade Organisation (WTO) belangrijke kaders zijn waarbinnen een gelijk speelveld voor ondernemers en consumenten wordt gerealiseerd” is bijvoorbeeld zo'n opmerking waar je als intelligente EssensiE-lezer wel beter van weet, maar dan nog: dat vrijwel alles winstmaximalisatie als doel moet hebben blijft toch een angstaanjagende rechtse hobby. “Er komt meer aandacht voor de verdiencapaciteit van cultuur”, direct gevolgd door “Er wordt bezuinigd op de middelen voor kunst en cultuur” zijn zo van die regels uit het akkoord die meteen duidelijk maken wat men belangrijker vindt: geld of cultuur.

“De aanpak van de druk op leefomgeving en milieu is niet alleen een zaak van de overheid maar biedt ook kansen aan economische groei en ontwikkeling” is nog zo'n geruststellende opmerking. Je ziet meteen een manager voor je die aan de hand van een grafiekje enthousiast vertelt hoe snel de aarde naar de klote gaat en hoeveel cash ze daarmee kunnen verdienen!

In het hoofdstuk over onderwijs staan vergelijkbare plannen: geld voor onderwijsinnovatie gaat naar Economische Zaken; wetenschappelijk onderzoek moet zo veel mogelijk met de winstmaximalisanten worden gedaan en als je een docent voor de klas wilt hebben, dan bij voorkeur iemand uit het bedrijfsleven. Mocht het onderwijs daardoor volledig in elkaar storten, dan is dat voor ondernemers overigens niet echt een probleem: het gevangeniswezen wordt tenslotte ook verder geprivatiseerd.

Ook het buitenlands beleid dient meer in het teken van de euro's komen te staan. “Economische diplomatie wordt een zwaardere component in het werk van ambassades en consulaten.” Dus minder gezeik over mensenrechten of proberen een Nederlander uit een rottende cel te halen (voor zover die lamtakken van Buitenlandse Zaken dat ├╝berhaupt nog deden), maar gewoon alles in dienst van het Damrak. Zelfs “binnen het budget voor Ontwikkelingssamenwerking zal een sterke uitbreiding plaatsvinden van mogelijkheden voor het bedrijfsleven.” En wat houdt ontwikkkelingssamenwerking voortaan in? U kent dat wel: opbouwen wat met onze aanvalsoorlogen als in Afghanistan en Irak kapot is gemaakt. “Waar mogelijk dienen deze missies, of delen daarvan, gefinancierd te worden vanuit de begrotingsmiddelen voor Ontwikkelingssamenwerking.” Het militair-industrieel complex waarvoor president Eisenhower de Westerse wereld zo passievol waarschuwde is in full effect, en daarom gaan we vrolijk verder met de aankoop van JSF-massavernietigingswapens en komen er animal cops in plaats van dat we de bio-industrie aanpakken.

En een industrie zoekt natuurlijk nieuwe markten. “De krijgsmacht is ook een volwaardige veiligheidspartner in de strijd tegen drugs” meldt het regeerakkoord trots. En “bij de vorming van gecombineerde teams van de politie en andere diensten zal de krijgsmacht vaker worden ingezet.”

Bedankt nog dat u niet ging stemmen omdat het toch allemaal niets uitmaakt, of omdat u een statement wilde maken tegen de gevestigde orde. Heeft u ook gelezen dat het bedrijfsleven met overheidsgeld over het hele land extra grote stadions mag gaan bouwen, onder het mom van het WK voetbal en de Olympische Spelen?