zaterdag 10 september 2011

Erwin Krol in Zone 5300 #95
"De langste tijd in een mensenleven is de pubertijd, zo kan het in ieder geval lijken. In de zomer brachten we die een beetje hangend door rond een afgraving, waar we buiten het zicht van onze ouders naar hartenlust konden blowen. Breezers waren er nog niet, en achteraf verklaar ik daarmee de tegenvallende hoeveelheid seks tijdens mijn tienerjaren. Er was nog wel meer niet, maar iedere verandering werd door ons jongelingen goed in de gaten gehouden. Zo werden weervoorspellingen op tv voortaan niet meer door de nieuwslezer voorgelezen, maar had de weerman zijn entree in het Journaal gemaakt, in de persoon van Erwin Krol. 'Met een piemel in z'n hol en een parasol op z'n drol.' Ook rap was tot ons gekomen."


Aldus het begin van het verhaal 'Erwin Krol' van D.C. Lama in de nieuwste Zone. Lees het hele verhaal in editie nummer 95. Met daarin verder, volgens de site van Zone 5300:

Plotselinge drang tot conformisme van de redactie? Nee hoor. Dat een Zone 5300-cover voor het eerst in jaren weer eens wordt gesierd door een foto heeft alles te maken met de special rond onze curiosarubriek Fool’s Gold. Redacteuren Milan Hulsing en Frits Jonker krijgen hiervoor versterking van Eric van der Heijden, die verslag doet van zijn fascinatie voor de sleutelhangerrage uit de jaren 60. Niet minder fascinerend zijn de smaaktest van Poolse candybars (zal het eenmanspanel de test overleven?) en het onderzoek door Frits Jonker naar de zingende postkaarten van weleer.

Stripmaker Jeroen Janssen en scenarist Pieter van Oudheusden zoeken de inspiratie nog wat verder terug in de tijd. Hun strip Der Tod und das Mädchen is een voorpublicatie uit de bundel De laatste dagen van Franz Schubert (voorlopige titel), die ze zelf een ‘biografische fantasie’ over de Oostenrijkse componist noemen. Voorafgaand aan de strip vertellen ze over hun bewondering voor ‘de Brian Wilson van de 19de eeuw’.

De strip Sint Teresa is een voorproefje uit de nieuwe bundel van Marcel Ruijters met de werktitel Alle Heiligen (gepland voor 2012). Hij verlaat hierin het pantomime van de woordloze strip voor zo beknopt mogelijk vertelde heiligenverhalen. Uiteraard spelen deze zich weer af in Ruijters’ hoogst particuliere versie van de middeleeuwen.

Gert Jan Pos werd op 1 mei 2009 aangesteld als stripintendant van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst. Inmiddels zit zijn klus er op, maar betekent dat ook het einde van het verhaal? En heeft hij een verschil kunnen maken voor de positie van de strip? We vragen het hem in Post-Pos: afscheid van de intendant.

Ook in dit najaarsnummer: Maaike Hartjes’ stripverslag van de mooiste dag uit het leven van vriendin Sharmon in Hong Kong Wedding en een extra lange aflevering van Rood Gras door Rob van Barneveld over de voor- en nadelen van onzichtbare cavia’s. Tenslotte verhaalt debutant Kenny Rubenis in zijn semi-autobiografische strip Op een onzekere avond over een avondje stappen.

En niet te vergeten: de nodige muziek, film- en boekrecensies en een 8-pagina-special rond de expo Nieuw (Strip)Talent, waarin 14 jonge auteurs aan bod komen, onder wie Aimée de Jongh, Nanne Meulendijks, Tim Enthoven en Jasper Rietman.

Kijk voor bestelmogelijkheden op www.zone5300.nl