donderdag 7 juli 2011

Weblog Hoeiboei weigert cartoon
Weblog Hoeiboei.nl, de site die geregeld zegt op te komen voor de vrijheid van meningsuiting, heeft een cartoon van D.C. Lama geweigerd. Volgens hoofdredacteur Annelies van der Veer -tevens columnist bij dagblad Metro- zou de cartoon 'wel reuring veroorzaken', maar zit zij 'op die reuring niet te wachten.' D.C. Lama heeft zijn medewerking aan de site per direct opgezegd.

De cartoonist maakte de bewuste cartoon naar aanleiding van het verbod op onverdoofd slachten. Op de tekening zijn twee orthodoxe Joden te zien die zich afvragen “Maar mogen we Palestijnen nog wel onverdoofd slachten?” Lama benadrukt dat er geen enkel antisemitisch element in de cartoon zit, en dat zijn eerdere werk bewijst dat hij alle bevolkingsgroepen op de hak neemt.

Volgens Lama is de reactie van Hoeiboei hypocriet. “In vrijwel iedere column roemen de auteurs zichzelf als ridders voor de vrijheid van meningsuiting, maar dat geldt blijkbaar alleen als die vrijheid in het straatje van de hoofdredacteur past.”

D.C. Lama begon als cartoonist bij De Gezonde Roker, de site die vanaf 1999 naast de column van Theo van Gogh ook wekelijks een cartoon van D.C. Lama publiceerde. Enkele jaren later volgden columnisten als Ebru Umar, Pamela Hemelrijk, Annelies van der Veer en Micha Kat en cartoonist Gregorius Nekschot. Aan Hoeiboei werken veel mensen mee die eerder aan De Gezonde Roker verbonden waren. “Dat maakt het ook zo'n gotspe. Blijkbaar is Van der Veer vergeten waarom Van Gogh ooit De Gezonde Roker is gestart. Omdat hij van mening was dat hoofdredacteuren zich nooit moeten bemoeien met de inhoud van een column of cartoon.”