vrijdag 27 mei 2011

Beëindig de Oorlog tegen Drugs!
Petitie van avaaz.org Teken de petitie via deze link.

Binnen enkele dagen zouden we het begin van het einde van de 'oorlog tegen drugs' kunnen zien. Deze dure oorlog heeft compleet gefaald in het bedwingen van de plaag van drugsverslaving en tegelijkertijd vele levens gekost, gemeenschappen verwoest en miljarden dollars het gewelddadige georganiseerde criminele circuit ingepompt.

Alle experts zijn het erover eens dat regulatie het meest zinvolle beleid is, maar politici zijn bang hun vingers te branden aan deze kwestie. Over enkele dagen zal een internationale commissie, waaronder voormalige staatshoofden en makers van buitenlandbeleid van de VN, de EU, de VS, Brazilië, Mexico en meer, het taboe breken en openlijk oproepen tot nieuwe benaderingen waaronder decriminalisering en regulatie van drugs.

Dit zou een uniek omslagmoment kunnen zijn - als genoeg van ons oproepen tot het stoppen van deze waanzin. Politici zeggen te begrijpen dat de oorlog tegen drugs gefaald heeft, maar beweren dat het volk nog niet klaar is voor een alternatief. Laten we hen laten zien dat we niet alleen een verstandig en humaan beleid vragen - maar het eisen. Teken de petitie en deel ze met iedereen - als we 1 miljoen stemmen halen, zal de petitie door de internationale commissie persoonlijk worden afgeleverd aan de wereldleiders:

Al 50 jaar laat het huidig drugsbeleid overal iedereen in de steek, maar het publieke debat blijft steken in angst en verkeerde inlichtingen. Iedereen, zelfs de 'Office on Drugs and Crime' van de VN dat verantwoordelijk is voor het doorzetten van deze benadering, is het er mee eens – het inzetten van leger en politie om drugsboerderijen plat te branden, smokkelaars op te sporen en dealers en verslaafden op te sluiten – is een dure fout. En met het menselijke leed – van Afghanistan, tot Mexico, tot de VS, verwoest de illegale drugshandel landen overal ter wereld, terwijl verslaving, doden door overdosissen en HIV/aids-besmettingen blijven toenemen.

Ondertussen hebben landen met een soepeler beleid – zoals Zwitserland, Portugal, Nederland en Australië – geen uitbarsting van drugsgebruik waargenomen, iets dat voorstanders van de drugsoorlog wel somber hadden voorspeld. In plaats daarvan hebben deze landen een significante afname van drugsgerelateerde misdaad, verslaving en doden gezien en zijn zij in staat de aandacht te richten op het ontmantelen van criminele organisaties.

Invloedrijke lobby's, waaronder het leger, wettelijke beleid en gevangenissen waarvan het budget op het spel staat, staan de verandering nog steeds in de weg. En politici vrezen hun kiezers te verliezen als ze alternatieve benaderingen steunen, omdat ze dan zwak en ordeloos zullen lijken. Maar vele voormalige bewindslieden en staatshoofden komen na het verlaten van hun positie uit voor hervorming, en polls wijzen uit dat burgers wereldwijd beseffen dat het huidige beleid rampzalig is. Het tij keert richting nieuw en beter beleid, met name in gebieden die verwoest zijn door de drugshandel.

Als we een wereldwijde roep kunnen creëren ter ondersteuning van de gedurfde oproep van de Internationale Commissie voor Drugsbeleid, kunnen we de oudbakken excuses voor het huidige beleid overschaduwen. Onze stem is de sleutel tot verandering – teken de petitie en zegt het voort:

We hebben de kans om het laatste hoofdstuk in te luiden van deze wrede 'oorlog' die miljoenen levens vernietigde. De Internationale publieke opinie zal beslissen of dit rampzalige beleid stopt of dat politici wegvluchten van hervorming. Laten we onmiddellijk de handen ineen slaan om onze aarzelende leiders weg te duwen van twijfel en angst, over het randje, recht in de redelijkheid.

TEKEN DE PETITIE VIA DEZE LINK