zaterdag 27 maart 2010

Checkpointzaak bewijst vooral falen politiek rond cannabis
Door het vonnis in de zaak Checkpoint heeft Nederland er in één klap 700 criminele organisaties bij. Dat een groot deel van de medewerkers van Checkpoint schuldig is verklaard zonder oplegging van straf is niet meer dan een pleister op de wonde, veroorzaakt door een falende overheid.
Door Derrick Bergman

Tachtig pagina's had de Middelburgse rechtbank nodig voor haar wonderlijke vonnis in de zaak Checkpoint. Uit die pagina's rijst een ontluisterend beeld op van een schizofrene overheid, waarvan de verschillende onderdelen volledig langs elkaar heen werken. Waar de gemeente Terneuzen Checkpoint beschouwde als een modelcoffeeshop en de groei van het bedrijf actief bevorderde, ziet het openbaar ministerie die zelfde coffeeshop alseen criminele organisatie. De gemeente Terneuzen raadde werkzoekenden aan bij Checkpoint te solliciteren en plaatste zelfs verkeersborden die de weg wezen naar de coffeeshops. Daarmee is het afficheringsverbod voor coffeeshops overtreden, aldus de rechtbank, ‘maar niet door verdachte’: “Het heeft de rechtbank bevreemd dat de feitelijke plaatsing van de borden is geschied door de gemeente Terneuzen, zijnde het bestuursorgaan dat het verbod van affichering als voorwaarde in de gedoogverklaring heeft opgenomen.”

Zo zijn er meer elementen in de Checkpointzaak die de rechtbank hebben bevreemd. Het gaat dan vooral om de 'twijfelachtige' rol van de overheid: “De gemeentelijke overheid en via de driehoek voor een deel ook het openbaar ministerie zijn verantwoordelijk geweest voor een klimaat waarin Checkpoint ongestoord kon doorgroeien naar de status van de grootste coffeeshop van Nederland en ver daarbuiten. Het zijn weliswaar de leiding en medewerkers van Checkpoint geweest die de hen nu verweten strafbare feiten hebben gepleegd. Maar de overheid gaat – in ieder geval in feitelijke zin – zeker niet vrijuit.” Toch wordt de overheid niet vervolgd -ook niet voor de flagrante schending van het afficheringsverbod- en gaat dus wel degelijk vrijuit. Wat zou de Amsterdamse coffeeshophouder die is vervolgd vanwege een klein aantal aanstekers met de naam van zijn shop, hiervan denken?

De rechtbank heeft de rol van de overheid tot uitdrukking willen brengen in de strafmaat: dit verklaart de opmerkelijk lage straffen. Waar ter wereld worden leden van een criminele organisatie schuldig verklaard zonder oplegging van straf? In hetzelfde land waar een gemeente burgers adviseert te sollicteren bij zo'n criminele organisatie. Dat de rechtbank het OM volgt in de redenering dat eigenaar en personeel van Checkpoint een criminele organisatie vormden is onbegrijpelijk. Uit het vonnis blijkt dat deze redenering geldt voor alle coffeeshops die structureel meer dan 500 gram voorraad hebben en wel eens cannabis verkopen aan klanten van wie 'vermoed kan worden' dat zij deze ‘naar het buitenland zullen uitvoeren’. Oftewel: alle 700 coffeeshops in Nederland. Geen coffeeshop kan namelijk functioneren zonder een geheime opslag of stash om de werkvoorraad cannabis in de shop aan te vullen. En bij elke niet-Nederlandse klant bestaat de mogelijkheid dat hij of zij cannabis mee naar huis zal nemen.

Het vonnis past in de trend die rond 2000 is ingezet: de Hollandse hennepoorlog, onze variant van de war on drugs. De resultaten van deze aanpak: veel kleine thuistelers zijn zo bang gemaakt dat ze zijn gestopt met kweken, waarna de markt grotendeels is overgenomen door 'grote jongens'. De prijzen van wiet in de coffeeshop zijn verdubbeld, terwijl de kwaliteit is verslechterd. De huis- en straatdealers varen er wel bij, zoals zij ook profiteren van elke coffeeshop die tijdelijk of definitief wordt gesloten. Burgemeesters smeken al jaren om toestemming voor experimenten met gereguleerde aanvoer van coffeeshops, maar stuiten op een categorische weigering uit Den Haag. De landelijke politiek laat cannabis liever aan criminelen over, om vervolgens te klagen dat de cannabishandel zo crimineel is geworden.

Hoe nu verder? Zo moeilijk is dat niet. De 'internationale verdragen' waarnaar vaak wordt verwezen als het om regulering van cannabis gaat, bieden elke verdragspartij de ruimte het drugsbeleid zelf vorm te geven als daarmee de volksgezondheid gediend is. Die ruimte heeft ons land in 1976 benut om het gedoogbeleid in te voeren. Zeker gezien de recente ontwikkelingen in o.a. Tsjechië, Portugal en Latijns Amerika, waar bezit en gebruik van meerdere drugs verregaand is gedecriminaliseerd, is er nu ruimte voor regulering van de aanvoer en herziening van de bizarre 500 grams voorraadregel. Daarvoor zijn moedige politici nodig, die de feiten onder ogen durven zien: cannabis is minder schadelijk -zowel maatschappelijk als individueel- dan alcohol en tabak. En zolang het cannabisverbod van kracht blijft, sponsort de overheid de criminaliteit.

De Amerikaanse president Obama liet iets van die moed zien toen hij de war on drugs 'an utter failure' noemde. De Checkpointzaak laat zien dat die conclusie ook geldt voor de Hollandse hennepoorlog. Op 3 mei organiseert de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) voor de tweede keer het Cannabis Tribunaal. In het Haagse Dudok discussiëren wetenschappers, politici, politiemensen en activisten over de toekomst van ons cannabisbeleid. Voor het slotdebat zijn alle politieke partijen uitgenodigd. De vraag is welke politici het lef zullen hebben het contraproductieve verbod op cannabis fundamenteel ter discussie te stellen.

(De auteur is publicist en actief voor de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod)

woensdag 24 maart 2010

Come to where the Lama is
D.C. Lama is de hele week op het Movies that Matter Festival.

dinsdag 16 maart 2010

Dansen op de Vulkaan
Ook vanavond sluit D.C. Lama de Open Bak bij Theater De Engelenbak weer af met een lied over de afgelopen week. De tekst luidt:

Een tijdschrift over uiers, over gras en ander vee.
Ik vond het echt al beter, het tijdschrift Gerda 2.
De Wouter kreeg een restyling en heet voortaan de Job.
En ook de Agnes en de Camiel liggen niet meer in de shop.

Maar het blad dat ik het meeste mis, heet simpelweg de Hans.
Vol intelligente stukken en ook prettig in balans.
Ik zou daarom ook graag nog veel meer lezen over hem.
En wacht vol spanning op Connie Palmen's nieuwe boek: HvM!

Vast refrein:
Maar we trekken ons er niets van aan
We beginnen weer van voren af aan
Het is altijd zo gegaan, nooit iets anders gedaan
Dansen op de vulkaan


Heeft Balkenende dan geen vrouw en kinderen misschien?
Die hebben dan toch ook recht om hem vaker thuis te zien?
Geert Wilders heeft geen nageslacht, maar zeker wel een vrouw.
Dus ik zie geen enkele reden waarom die niet vertrekken zou.

Mark Rutte is nog vrijgezel, maar desalniettemin
als ie nu niet snel vertrekt, krijgt ie nooit eens een vriendin
En alles is controversieel, dus vraag ik de vorstin
Waarom maken we niet iedereen een minister van eigen Gezin?
Refrein

Als iedereen toch weg gaat, hoef je ook niet te hertellen.
Maar voor schokkende verhalen, moet je die gast van Leefbaar bellen.
Vele priesters zaten samen met kinderen in één hok
Maar volgens de opgeheven pedopartij gaf dat geen ene fok.

De stem van De Bouvrie stond plots op een andere naam.
Maar dat bleek Alberto Stegeman vanuit Schiphol te hebben gedaan.
Maar de stemmen hertellen, laten we dat maar blijven doen.
Want als die punten zo blijven komen, wordt Ajax kampioen!
Refrein 2x

zaterdag 13 maart 2010

Optredens D.C. Lama
dinsdag 16 maart Dansen op de Vulkaan + verhalen
Theater de Engelenbak, Amsterdam

woensdag 31 maart DJ tijdens slotfeest Movies that Matter Festival
Movies that Matter Festival, Filmhuis Den Haag

zaterdag 3 april Optreden Neuzige Tony & De Roffe Ponyclub
Hangar 20, Breda

zaterdag 8 mei Presentatie + Optreden Neuzige Tony & De Roffe Ponyclub
Cannabis Bevrijdingsdag, Amsterdam

dinsdag 11 mei Dansen op de Vulkaan + verhalen
Theater de Engelenbak, Amsterdam

vrijdag 12 maart 2010

1931-2010
Ik heb gesproken over het gruwelijke kwaad dat een oorlog is en het feit dat het een misdaad is als je niet onomstotelijk de onvermijdelijkheid daarvan kunt aantonen. Dat is mijn gevoel over oorlog, misschien heeft dat te maken met mijn leefijd. Maar ik heb een heel sterk gevoel over het reusachtige kwaad dat je een volk aanricht als je daar binnenvalt. Een aanvalsoorlog. Wij hebben daar mede verantwoordelijkheid voor genomen en dat is nogal wat.
Hans van Mierlo

dinsdag 9 maart 2010

Deugt niet
Balkenende is als de dief die ‘eerlijk’ meedeelt dat hij gaat stelen. Balkenende schermt met de norm van eerlijkheid, maar gooit de waarden van zuiverheid en fair play overboord. Het is een eerlijkheid die bedriegt. (...) De Kieswet is de ruggengraat van het stelsel dat de zuiverheid van de samenstelling van de vertegenwoordigende democratie waarborgt. Balkenende gebruikt de faciliteiten van de Kieswet voor een ander doel, dan waarvoor zij gegeven zijn. Dat deugt niet.
Peter Ingelse, vicepresident van het gerechtshof te Amsterdam (op persoonlijke titel) in NRC.

maandag 8 maart 2010

Zonder nut

De kunst wordt in Nederland nooit als kunst verdedigd, als iets dat op zichzelf van waarde is. Wanneer het „nut” van kunst in twijfel wordt getrokken, hoor je tegenwoordig altijd twee soorten reacties: dat kunst best wel geld oplevert (de creatieve klasse is goed voor de economie) of dat het best wel nuttig is (het houdt in potentie criminele jongeren van de straat.) (...) Dat schiet niet op zo – en wanneer je op die manier tegenargumenten probeert te vinden, loop je blindelings in de val van de tegenpartij. Kunst is niet voor iedereen – en wanneer je gaat doen alsof dat wel zo is, ga je onherroepelijk onderuit.
Bas Heijne, dit weekend in NRC.

zondag 7 maart 2010

zaterdag 6 maart 2010

Succes
Het wordt steeds moeilijker voor criminelen om aan grondstoffen voor de productie van xtc te komen. (...) Dat er in Nederland minder xtc wordt geproduceerd wordt door het Openbaar Ministerie gezien als een succes in de strijd tegen drugs. Maar er zijn ook nadelige gevolgen: dealers gaan andere stoffen verkopen, die een groter gevaar vormen voor de gezondheid, zoals het geneesmiddel mCPP.
NOS Journaal, vandaag.

vrijdag 5 maart 2010

EssensiE nummer 153 (maart 2010)

De nieuwe EssensiE ligt in de coffee-, grow- of smartshop. Met daarin uiteraard de columns van D.C. Lama (het verhaal 'Henkie'), Mokum, Ger de Zwaan, Def P, Edith Ringnalda en Arno Adelaars. Zijn column heet Hoogbejaarde slachtoffers van de War on Drugs.

Met Arno, in de serie 'Harinck in Gesprek' ook een interview over Sjamanisme en zijn aanstaande reis naar de Kogi-indianen in het verlaten kustgebergte van Columbia, in de buurt van Santa Marta. Roy Leeman sprak met de Amerikaanse Amsterdammer Soma, priester in de cannabisreligie en Hennie Harinck bezocht de Bulldog op de Wallen, die binnenkort 35 jaar bestaat.

Het nummer is wederom een zaad-special, en wie kan je dan beter aan het woord laten dan onze eigen kweekprofesoor SpeesCees? Hij legt het verschil uit tussen feminized zaad en female zaad kweken. Met veel XX'jes en XXY'tjes, hogere kweekkunde!

Uiteraard ook de coffeeshop-reviews, de gratis adversensies, muziekrecensies, Lieve Mona (vragen over je relatie met de plant), de brancheberichten van de VOC, het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops. En de krantenberichten uit de mainstreammedia.

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost slechts 36 euro (65 euro voor de rest van Europa) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143 of een mailtje naar info@essensie.nl.