maandag 13 december 2010


Rassen, hersenen en nadenken
Van de anderhalf miljoen honden die in Nederland rondlopen, zijn zo'n 500.000 echte rashonden. (...) Fokkers doen er (...) alles aan om aan het gewenste schoonheidsideaal van de rashond te voldoen. Modetrends bepalen hoe een hond eruit moet zien. En dus lopen er honden rond met te platte snuiten, te kleine schedels, uitpuilende ogen, doorgezakte heupen en tal van andere erfelijke aandoeningen, waar de dieren mee geboren worden en waar ze de rest van hun leven ernstig last van hebben. (...) Maar liefst veertig procent van alle rashonden die jaarlijks in Nederland worden geboren, heeft één of meerdere erfelijke aandoeningen onder de leden. Dat is het gevolg van het fokken met een beperkt aantal fokdieren, veelal honden die tijdens tentoonstellingen in de prijzen vallen.
Zembla, gisteren. Bekijk hier de uitzending.


Bijgevoegde cartoons werden rond 2003 gemaakt door D.C. Lama en Fresh voor een campagne van de Sophia Vereeniging tot Bescherming van Dieren tegen misstanden bij de hondenfokkers. Via de site van de Sophia Vereeniging kunt u een brief aan minister Bleker ondertekenen.


Cavalier King Charles spaniels hebben zo'n kleine schedel, dat hun hersens er niet meer in passen. Ze hebben dagelijks ondraaglijke en epilpetische aanvallen.
Site van de Sophia Vereeniging.