zondag 18 juli 2010

Interview Highlife Magazine #4, 2010
D.C. Lama, het alias van alleskunner Dennis Lahey, trad op de Cannabis Bevrijdingsdag in Amsterdam in maar liefst drie gedaanten op. Allereerst presenteerde hij de gehele dag, maar verder stond hij ook op het podium als lid van de band Neuzige Tony & De Roffe Ponyclub. En in zijn derde hoedanigheid, waarin hij misschien nog wel het meest bekend is, was hij de verhalenteller annex schrijver D.C. Lama, die voor een enthousiast gehoor een van de verhalen uit zijn prachtige nieuwe bundel Wieteratuur voorlas. Highlife stelde deze veelzijdige (woord-)kunstenaar een aantal vragen.

Mede door je columns voor EssensiE ben je geen onbekende voor de Nederlandse wietliefhebber. Uit je verhalen blijkt dat je zelf ook een groot liefhebber bent?
Dat verberg ik in ieder geval niet, haha. Cannabis is een grote inspiratiebron voor me, en als ik iets autobiografisch schrijf komt een jointje al snel ter sprake. Bovendien promoot ik de plant nou eenmaal graag.

Kweken doe je ook? Uit je columns weet ik dat je ergens in Amsterdam-West in een flat woont. Is de foto van de cover van je boek, dat balkon met al die wietplanten, je eigen balkon? Nooit last van de buren of de politie gehad?
Ik ben ongeveer 15 jaar geleden begonnen met zaadjes die bij de Highlife zaten, en sindsdien hoef ik nooit meer voor mijn wiet te betalen. Altijd buiten, want buitenwiet vind ik veruit het lekkerst. De planten op de cover zijn inderdaad van mij, in de tijd dat ik nog in een flat tussen de bejaarden woonde. Het eerste jaar was er bij hen wel even paniek dat er ´een drugsdealer´ in de flat was komen wonen, maar die heb ik toen uitgelegd dat cannabis mijn sacrament is en alles voor eigen gebruik. Vanaf die tijd vroegen ze regelmatig hoe het met plantjes was en kregen ze er ook wel belangstelling voor.

Je hebt een bijzonder vlotte schrijfstijl, je verhalen lezen erg gemakkelijk. Is dat je komen aanwaaien of heb je daar voor geleerd?
Dat gaat me steeds makkelijker af, maar ik leg de lat hoog en herschrijf nog steeds veel tot ik helemaal tevreden ben. Deze 39 korte humoristische verhalen zijn het beste wat ik de afgelopen jaren heb geschreven. Soms wel hard en provocerend, maar daar houd ik van: met humor moet je niet flauw zijn.

Je doet allerlei verschillende dingen. Je schrijft, maar je tekent ook. En je maakt muziek, je presenteert, je bent soms actievoerder. Kortom, je doet van alles en nog wat. Wat doe je eigenlijk het liefst?
Het leven is te groots om je tot één ding te beperken, dus ik doe het het liefst allemaal. Maar schrijven gaat mij het beste af en daar treed ik dan graag mee op. Ook in coffeeshops, dus als er shophouders zijn die wat leuks willen organiseren, dan kom ik graag een keertje langs.

Tot slot krijg je hier de ruimte om je nog even speciaal tot de lezers van Highlife te richten. Ga je gang!
Shophouders kunnen via mijn uitgever Papieren Tijger Wieteratuur met korting verkrijgen om in hun shop te verkopen. Krijgen klanten eindelijk weer eens een goede lachkick. En € 14,50 is natuurlijk geen geld voor 190 gram wieteratuur!

Wieteratuur kost slechts 14,50 euro en is te bestellen via de website www.boekenroute.nl.
Shophouders kunnen contact opnemen via www.papierentijger.org voor verkoop in hun winkel.
Voor meer over D.C. Lama kun je terecht op zijn website: www.dclama.nl.


Highlife Magazine is te verkrijgen in de betere coffee- en growshops!