donderdag 3 juni 2010

Fuck de lamtakken
Column van D.C. Lama voor de EssensiE van juni 2010

Wie na 9 juni nog een enigszins fatsoenlijk drugsbeleid in dit land wil hebben, zal die dag toch echt even de moeite moeten nemen om op een linkse partij te stemmen, zo is de strekking van verschillende initiatieven uit de coffeeshopbranche. En omdat ik de laatste tijd van verrassend veel, doorgaans weldenkende mensen heb gehoord dat zij “niet aan die verkiezingsflauwekul willen meedoen”, draag ik hier graag mijn steentje aan bij: Ga godverdomme stemmen, stelletje lamtakken! En als je niet weet op welke partij, moet je voor de zekerheid maar zoveel mogelijk links aanhouden.

We zullen toch zeker niet meemaken dat we straks onder een door de Mossad gesteunde racist moeten leven omdat de blowers te lam waren om even naar het stemhok te lopen? Of -en dat zou volgens Arno Adelaars nog akeliger zijn- nog steeds niet af zijn van die heksenjagerspartij van JP de MP, die gluiperig vreemdgaande normen en waardenpartij met al die kindermisbruikers? Dikke kans dat bij te veel rechtse stemmen stormram Dikke Teeven minister van Justitie wordt in naam van de partij van de marktmechanisme-extremisten, beschermheiligen van vrijwel alle crisisveroorzakers sinds de millenniumbugflauwekul, nog voor de hele war on terror-industrie met overheidssubsidie op gang werd gebracht. En dan bent u zeker te lui om naar dat soort tuig de middelvinger op te steken door een vakje aan te kruisen van een net iets minder ergere kandidaat-beslisser? Ik zou het maar verrekte links doen, met of zonder dierenbescherming erbij.

Want nog los van het drugsbeleid: als we dat conservatieve tuig niet wegstemmen schaffen we straks weer voor miljarden allerlei JSF-massavernietigingswapens aan, steunen we waarschijnlijk weer een of andere foute oorlog en laten we de speculatiemaffia in het bank- en verzekeringswezen weer gewoon hun gang gaan, terwijl we vet bezuinigen op dingen die er echt toe doen.

Hulde aan Nol van Schaik en alle andere deelnemers aan de coffeeshopstaking op 9 juni aanstaande. Ik hoop dat ze met een stok voor de shop gaan staan om al die 'Huh, wat is er dan vandaag?'-lamtakken naar huis te meppen om hun stemkaart op te halen en die school of kerk of whatever op te zoeken om hun stem uit te brengen. Hoeveel moeite is dat nou?

Kijk godverdomme eens naar een land als Liberia. Hoeveel mensen daar kapot zijn gehakt en geschoten voordat het besluitvormingsproces ook maar weer enigszins ordentelijk en democratisch verliep! Moet het hier ook eerst zo uit de hand lopen voor je tijdens je gekanker op alles wat er fout is wat tijd inruimt voor een daadwerkelijke keuze, namelijk: wie je die beslissingen dan wel wilt laten nemen! Voor je de gok durft te nemen dat de ene persoon of partij wellicht toch een net iets beter alternatief is dan een stem op de PVV, CDA, VVD of Rita 'iedereen in Amsterdam moet Nederlands spreken op straat/Trots op Nederland' Verdonk. Moet er eerst een gewapend ondergronds verzet noodzakelijk worden voor de democratie weer spannend is? Wat is dat voor zelfkastijding wanneer repressie blijkbaar zo voelbaar moet worden eer mensen beseffen dat ze er wel zelf iets tegen moeten doen? Fuck dat geromantiseerde idee van geweld; ga gewoon stemmen!

Misschien heb ik mijn columns de laatste tijd iets te vaak gebruikt voor humor in plaats van u de huid vol te schelden, maar dan weet u deze maand tenminste hoe ik erover denk: Ga stemmen lamtakken! En bij twijfel zoveel mogelijk links aanhouden.