zondag 18 april 2010

Sterke punten
Verhaal van D.C. Lama uit de verhalenbundel Wieteratuur (2010, ISBN 9789067281966). Te bestellen via deze link.

‘Ik heb een hele grote lul,’ zei Floris. Even had hij getwijfeld of hij dat wel moest zeggen -het bleef tenslotte een sollicitatiegesprek- maar het was wel waar. Floris had een hele grote lul en dat was duidelijk een van zijn sterke punten. Waarvan hij er drie moest noemen. ‘Die kunt u gerust voor twee tellen, hoor. Het is namelijk echt een hele grote.’

De vier mannen achter de tafel waren niet onder de indruk, dat had hij wel gemerkt. Vlak daarvoor waren ze dat namelijk nog wel geweest, toen hij zijn drie zwakke punten had opgesomd. Zijn agressieve houding en zijn opvliegende aard had hij zelfs meteen gedemonstreerd, evenals het feit dat hij nooit wist wanneer hij moest stoppen. Dat één van de mannen daarbij om het leven was gekomen, zou zijn kans op de baan waarschijnlijk niet vergroten. Hoewel hij vermoedde dat de man bij leven tegen zijn aanstelling zou hebben gestemd.

‘Wilt u hem soms zien? Mijn lul?’ vroeg Floris, omdat hij vermoedde dat ze hem niet geloofden. ‘Dat zal niet nodig zijn,’ sprak de voorzitter van de sollicitatiecommissie. ‘Maar het is echt waar,’ drong Floris aan, en haalde zijn lul voor de zekerheid uit zijn broek.

‘Dat is ook een sterk punt van me: Ik laat graag wat van mezelf zien.’ Een grapje moesten die zakenlui toch kunnen waarderen. Bovendien omzeilde hij zo op behendige wijze de vraag. Eikels, dacht Floris. Als ik word aangenomen, vliegen zij er als eerste uit. Misschien moest hij dat ook eens zeggen.

Wieteratuur is voor €14,50 te bestellen via deze link.