zondag 18 april 2010

Schipper
Verhaal van D.C. Lama uit de verhalenbundel Hasjstickie Drugs (1999, ISBN 9073508231) Hasjstickie Drugs is al enkele jaren uitverkocht.

-’Dag schipper. Ik vroeg mij af of u misschien nog personeel kunt gebruiken.’
=’Nee, ik heb momenteel geen werk.’
-’Nou, dat komt dan mooi uit, want ik houd helemaal niet van werken. Ik vroeg ook niet of u werk heeft, maar of u nog personeel kunt gebruiken. Het lijkt me namelijk waanzinnig lekker om de komende zomer op het dek van uw schip een beetje te liggen blowen.’
=’Ah! U komt voor die functie! Dat komt goed uit, want ik heb de vorige net ontslagen. Die lag wel de hele dag op het dek, maar blowen; ho maar! Als hij drie jointjes op een dag rookte was het al veel. U rookt duidelijk meer?’
-’Zeker schipper. Als u wilt heb ik er al drie gerookt voordat het middag is.’
=’Dan zal ik je ook goed betalen, jongen. Voor de vorige kocht ik echt kilo's wiet, maar hij deed er niets mee. Ja, een beetje verstoppen als we bij de grens waren, maar dat blijft natuurlijk mijn verantwoordelijkheid. Dat we wiet bij ons hebben is een zaak van de kapitein.’
-’Ik zal u geen enkele verantwoordelijkheid ontnemen, kapitein.’
=’En je houdt toch niet van lekker koken, je waterbed verschonen, je rug masseren en dat soort zaken, hè?’
-’Nee, schipper. Als ik bij u aan boord ben, steek ik geen vinger uit. Anderen mogen dat allemaal voor mij doen.’
=’Dan is het goed, want ik heb net een stel bloedmooie vrouwen aangenomen. Stap maar in, we kunnen zo vertrekken. De band heeft de instrumenten net aan boord. Ik hoop dat je een beetje van psychedelische funk houd.’
-’Waar varen we eigenlijk heen?’
=’Blower, je zegt het maar.’