maandag 1 februari 2010

Geachte redactie,
Max Daniel, hoofd van de Taskforce Georganiseerde Hennepteelt, stopt binnenkort met deze functie. Hij hoopt plaatsvervangend korpschef in Friesland te worden, aldus de Volkskrant van 1 februari. Voor de zoveelste keer krijgt Daniel alle ruimte om zijn indianenverhalen over cannabis te spuien, zonder één kritische vraag van de journalist in kwestie. Hennepteelt is volgens Daniel ‘de belangrijkste vorm van georganiseerde criminaliteit’. Nederland zou de grootste producent van cannabis in West-Europa zijn. De hennephandel ‘bestaat alleen maar uit criminelen’ weet Daniel en ‘80 tot 90 procent van de hennepteelt gaat naar het buitenland’.

De Volkskrant heeft het allemaal netjes opgeschreven, zonder enige tegenwerping of kritische vraag. Hoe komt Daniel bijvoorbeeld aan het cijfer van 80 tot 90 procent? Beschikt hij over jaarverslagen van alle Nederlandse wietkwekers? En weet Daniel niet dat de verharding en het geweld in de cannabisbranche pas zijn ontstaan na de heksenjacht op kleine thuistelers, die vroeger verantwoordelijk waren voor de aanlevering van de coffeeshops? Weet Daniel echt niet dat in alle Europese landen de cannabisteelt is toegenomen, zodat import uit Nederland helemaal niet meer nodig is? Jammer dat Max Daniel dit soort vragen nooit hoeft te beantwoorden. Ze worden namelijk niet gesteld. Het is de politiek die de cannabisteelt aan criminelen overlaat en het zijn mensen als Max Daniel die voor de verharding en het toegenomen geweld hebben gezorgd. Niet de plant is het probleem, maar het verbod.

Derrick Bergman
(Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod)