zondag 7 februari 2010

EssensiE nummer 152 (februari 2010)

Een nieuwe EssensiE ligt in je favoriete coffee-, grow- of smartshop en is deze maand zeer de moeite waard. Ondanks dat de column van D.C. Lama (De commissie Lama/Davids) wel in de inhoudsopgave staat, maar niet in het blad zelf. Enfin, die van Giel Beelen staat er helemaal niet in. Wel de columns van Mokum, Ger de Zwaan, Def P, Arno Adelaars en Edith Ringnalda.

Veel interviews dit keer. Derrick Bergman sprak uitvoerig met 'dé drugsautoriteit in Nederland' Peter Cohen. En die zegt zinnige dingen:

'In een cultuur heerst als het ware een ragfijn spinnenweb van voor waar aangenomen causale verbindingen. Mensn worden daarin opgevoed, kunnen zich in dat spinrag bewegen, voelen zich daar in thuis. Probleem is dat als het spinrag om jou heen het begeeft, dan hang je in de lucht. Maar het maken van een eigen spinrag, zoals elke spin doet, dat is niet de manier waarop mensen in een cultuur overleven. Ze overleven in het spinnenweb dat de cultuur voor hen spint. Veel wetenschappers doen hetzelfde, die repareren en werken aan het cutureel gegeven spinrag. Er zijn er maar weinig die het spinrag zelf ter discussie stellen: de culturele, conceptuele manieren van denken en causaliteiten toewijzen.'

om drie pagina's later te komen tot:
'Dat idee van opiatenafhankelijkheid is een contextgebonden constructie die mensen zelf ook voeden. Want de enige paraplu waaronder ze nog sociaal kans maken is die van ziekte en vreselijkheid van die drug.'

Tevens een interview met August de Loor van stichting Adviesburo Drugs en Boris van der Ham van D'66. Die partij komt volgens Derrick Bergman ook in aanmerking voor het predikaat 'meest cannabisvriendelijke partij', die hij in een top 10 heeft opgesomd (2 GroenLinks, 3 SP en 4 Partij voor de Dieren.... 8 PVV, 9 Trots op Nederland en 10 ChristenUnie).

De Vlaamse EssensiE-lezer Tristan lijdt aan Gilles de la Tourette en vertelt over zijn ervaringen met medicinale marihuana en de bureaucratie waar je dan doorheen moet. Tevens een boekrecensie van Heer en meester, een liefdesverklaring van Edith Ringnalda, EssensiE-columnist en grote liefde van voormalig EssensiE-columnist Simon Vinkenoog, en een interview met die andere EssensiE-columnist: Def P.

Dan nog een foto-reportage van de prijsuitreiking van het Logospel en natuurlijk coffeeshop-reviews, de gratis adversensies, muziekrecensies, Lieve Mona (vragen over je relatie met de plant), de brancheberichten van de VOC, het Platform Cannabisondernemingen Nederland, de Bond van Cannabis Detaillisten en de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops. En de krantenberichten uit de mainstreammedia.

Een jaarabonnement op maandblad EssensiE kost slechts 36 euro (65 euro voor de rest van Europa) en kan geregeld worden via een telefoontje naar (023) 5431143 of een mailtje naar info@essensie.nl.