zaterdag 6 februari 2010

Deerniswekkend
Er staan een hoop i's in.
Grapje van Balkenende over de reden waarom er nog geen kabinetsreactie op het Irak-rapport is, gisteren tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Deerniswekkend hoe hij [Balkenende] met de conclusies [van het rapport Davids] omspringt. Als je een dikke onvoldoende krijgt van zo'n gezaghebbende commissie, moet je natuurlijk de eer aan jezelf houden en opstappen. Ik vind het zo oneervol om dan te gaan muggenziften over een paar komma's. De kritiek in het rapport is bijtend. Wat voor de magistraten en de opsporing geldt, geldt ook voor politici: je moet op een integere wijze met je macht omgaan. Je springt er juist op een buitengewoon macabere wijze mee om, als je in drie kwartier een oorlog goedkeurt en je het overlaat aan een minister van Buitenlandse Zaken die kritische geluiden over de juridische grondslag in een doofpot stopt. Hoe langer Balkenende blijft zitten, des te ongeloofwaardiger het wordt.
Advocaat Gerard Sprong, deze week in Vrij Nederland.