maandag 10 augustus 2009

Opiumverbod
Afghanistan produceert 93 procent van de opium in de wereld, en de opbrengst dient vaak om de Taliban te financieren. De regering heeft een verbod op het verbouwen van papaver afgekondigd. Maar dat lijkt de verkeerden te treffen. (...) In gebieden die onder controle van de Taliban staan, groeit de productie. In gebieden waar de regering het voor het zeggen heeft, is die productie drastisch teruggelopen, maar wel ten koste van het levensonderhoud van honderdduizenden mensen. Door hun boosheid daarover dreigt de steun aan de regering weg te vallen in de spaarzame gebieden waarin de Taliban nog niet is doorgedrongen. (...) Onder zware internationale druk voerde de regering haar inspanningen op om de opiumboeren aan te pakken.
Opiumverbod betekent armoede, Het Parool, 5/8/2009

Zestig procent van de politieagenten in de Afghaanse provincie Helmand, waar het Britse leger is gestationeerd, gebruikt drugs. Dat blijkt uit e-mails van Britse functionarissen die zijn gelekt naar de BBC.
Het Parool, 18/2/2009