dinsdag 16 juni 2009

Hoe groot Wilders’ electoraat ook is
Wilders’ populariteit en winst bij de Europese verkiezingen is niet iets om gemakkelijk weg te wuiven of te bagatelliseren. Zijn racistische ideeën en slogans vinden in toenemende mate gehoor bij de kiezer. (...) En wat is het antwoord van de gevestigde partijen? Ze gaan beter luisteren naar de kiezers van Wilders, hun onvrede aanhoren en her en der zelfs een aantal ideeën van Wilders overnemen. (...) Hoe groot Wilders’ electoraat ook is, zijn eenmanspartij heeft verwerpelijke ideeën die door elke democraat moet worden verworpen. De reactie van de gevestigde partijen op zijn verkiezingswinst is zelf ook verwerpelijk. (...) Politieke partijen dienen niet langer hun kop in het zand te steken. Wilders vormt een bedreiging voor de democratische rechtstaat omdat hij willens en wetens groepen uitsluit en openlijk discrimineert.
Çilay Özdemir in Trouw, vandaag.