vrijdag 17 april 2009

90 procent voor en van nummer 1
De drugsoorlog in Mexico is zozeer uit de hand gelopen, dat in Washington al geruime tijd gesproken wordt over een gevaar voor de nationale veiligheid. Bijna 50 duizend militairen en het dubbele aantal tot de tanden gewapende federale politieagenten voeren dagelijks gevechten met de huurlegers van de drugskartels, een strijd waarin vorig jaar 6.000 doden vielen. (...) President Calderón benadrukt al tijden dat in Mexico een oorlog wordt uitgevochten waar de meeste Mexicanen niets mee te maken hebben. Het is een oorlog om de controle over de cocaïneroutes van Zuid-Amerika naar de VS. En zo lang het drugsgebruik in dat consumptieland, nummer één in de wereld, niet vermindert zal de oorlog doorzieken. Minister van Buitenlandse Zaken Clinton was de eerste Amerikaanse regeringsfunctionaris die Calderón openlijk gelijk gaf. Tijdens haar bezoek aan Mexico een paar weken terug, gaf zij toe dat de VS een belangrijke partij in de oorlog bij de zuiderburen zijn omdat 90 procent van de drugs die door Mexico worden getransporteerd als bestemming de VS hebben én omdat 90 procent van de wapens die de drugskartels gebruiken van Amerikaanse makelij zijn.
De Volkskrant 16-04-2009.