zaterdag 28 maart 2009

Postfascistische alliantie in een stom Europees systeem

Zondag, aan het slot van een driedaags congres in Rome, zal hij (Silvio Berlusconi-DCL) worden aangewezen als leider van een nieuwe partij, het Volk van de Vrijheid, Il Popolo della Lebertà (PDL). Berlusconi's eigen Forza Italia fuseert daarmee met de vorige week ontbonden 'postfascistische' Nationale Alliantie van Gianfranco Fini. (...) Silvio Berlusconi wil alle 120 PDL-bestuursleden zelf benomen, dus van interne democratie zal geen sprake zijn.
Het Parool, vandaag.

[D]e macht die Berlusconi (72) in de nieuwe partij krijgt, is ongeëvenaard. Hij wordt een soort supervoorzitter, die beslist wie de partijcoördinatoren zijn, die het laatste woord krijgt over kandidatenlijsten en die tijdens congressen geen moties hoeft te duchten, want daar voorzien de statuten niet in. (...) Alleanza Nazionale (AN) werd rijkelijk beloond door Berlusconi. Vrijwel alle partijbaronnen kregen een ministerspost, staatssecretariaat of burgemeesterschap. (...) Berlusconi toonde zo, dat wie zijn leiderschap en zijn partij accepteert, daar alleen maar bij te winnen heeft.
NRC, vandaag.

Het parlement, de parlementariërs, dat zijn maar figuranten die stemmen over wetten die ze zelf niet eens begrijpen. Het is een langzaam en stom systeem, er moet een een eind aan komen.
Silvio Berlusconi, vandaag geciteerd in Het Parool.

Gebrek aan journalistieke onafhankelijkheid leidt ertoe dat Berlusconi op tv alles kan beweren, zonder dat het wordt getoetst aan de feiten. Zo dreigde hij onlangs de politie op stakende studenten in de universiteiten af te sturen om de volgende dag te ontkennen dat hij dat ooit gezegd had. Geen tv-journalist die het in zijn hoofd haalde om beide uitspraken achter elkaar uit te zenden.
NRC, vandaag.