dinsdag 17 maart 2009

Bemoeien
In de techniek van het grapje draait alles om verwarring, verstoring, van begrippen, registers, beelden en verwachtingen. Schokt de verwachting, zegt Gerard Reve in de bundel colleges ‘Zelf Schrijver Worden’, en zegt ook Sigmund Freud, ontstaat in ons enige spanning tussen wat men verwacht en wat men hoort of leest of ziet, die zijn ontlading via de lach naar buiten kiest. (...) Het spelen met het verwachtingspatroon gebeurde bovendien op dusdanig grotesk niveau dat ik vind dat ook van de lezer mag worden verwacht dat hij hiermee uit de voeten zou moeten kunnen. Zij moeten dan wel kunnen lezen. Wie niet kan of wil kunnen lezen, moet zich niet met schrijven bemoeien.
Columnist en schrijver Peter Middendorp tegenover de Raad van Journalistiek t.g.v. een klacht over zijn column GeenStijl.