zondag 22 februari 2009

Sharia
De Pakistaanse regering heeft een akkoord gesloten met opstandelingen in de Swat-vallei. Zij krijgen de strenge shariawetgeving. De opstandelingen in de Pakistaanse Swat-vallei leggen de wapens neer en het leger ziet af van acties. De regering staat verder toe dat de shariawetgeving gaat gelden.
Trouw, 17-2-2009.

Het akkoord dat gisteren is gesloten tussen de Pakistaanse autoriteiten en streng islamitische opstandelingen in de Swat-vallei, schept een gevaarlijk precedent. Het breidt de rol van de sharia – wetgeving gebaseerd op de Koran – uit in een deel van Pakistan en erodeert zo de eenheid van het Pakistaanse rechtssysteem. Het laat bovendien zien dat de opstandelingen, onder wie taliban, met de wapens in de hand vergaande concessies kunnen afdwingen bij de regering in Islamabad. Dat zal vergelijkbare groeperingen in het grensgebied van Pakistan en Afghanistan zeker inspireren.
Trouw, 17-2-2009