vrijdag 16 januari 2009

Onder curatele
De militaire haviken in Pakistan zijn teruggekeerd op hun vertrouwde nest. Het zwakke optreden van de burgerregering na de aanslagen in Mumbai heeft het leger doen besluiten om samen met de inlichtingendienst ISI de touwtjes weer strakker in handen te nemen. President en premier staan onder curatele. (...) Generaal Kayani, die voor zijn aantreden als chef-staf directeur was van de geheime dienst, vreest dat de burgerregering te gemakkelijk onder druk van Amerika en India staatsgevoelige informatie uitwisselt. Volgens beide landen zit de Pakistaanse terreurbeweging Lashkar-e-Taiba achter de aanslagen. Het was de inlichtingendienst die eind jaren negentig deze militante organisatie oprichtte om in het Indiase deel van Kashmir aanslagen te plegen. (...) Onder Kayani als directeur van de ISI kon Osama bin Laden uit het bergachtige Tora Bora ontsnappen en onder zijn toezicht hergroepeerden de Taliban zich in de tribale gebieden langs de grens met Afghanistan.
De Volkskrant, 14-1-2009.