zondag 25 januari 2009

Nederlandse neoconservatieven en links
Met een perverse volharding gingen degenen die zich in 2001 door de neoconservatieven op sleeptouw hebben laten nemen, de afgelopen weken op zoek naar verontschuldigingen voor Bush en zichzelf. (...) Heel moe werd je ervan.
Er is in de Nederlandse journalistiek de afgelopen jaren een bizar fenomeen ontstaan, dat ik maar de perverse drogreden zal noemen. Wat overduidelijk is, kan nooit waar zijn - en dus wringt men zich in bochten om er iets anders van te maken. (...) Zo was het ook met de invasie van Irak: omdat niemand wilde lijken op domme linkse demonstranten die riepen dat het alleen maar om olie ging, werd door commentatoren ieder redelijk bezwaar afgedaan als voorspelbaar anti-Amerikanisme. Dat is de grondtoon in alle Nederlandse debatten van de afgelopen jaren: een heftig verzet tegen linkse clich├ęs.
Bas Heijne in NRC, dit weekend.