zaterdag 13 december 2008

Klink misleidde Kamer opzettelijk over paddo's
Door Derrick Bergman. Gepubliceerd in het Eindhovens Dagblad van 16 december 2008

In het weekblad Vrij Nederland van 6 december onthult VWS-minister Ab Klink waarom hij heeft besloten tot een verbod op paddo's. 186 soorten paddestoelen blijken verboden vanwege een sensationeel krantenverhaal over een Fransman die zijn hond zou hebben gevild na het gebruik van paddo's. De man heeft echter helemaal geen paddo's gebruikt en Klink weet dat heel goed. Niettemin blijft hij het voorval noemen, in de media én in de Tweede Kamer.

Het bizarre voorval met de gevilde hond vond plaats in de zomer van 2007. Binnen enkele dagen bleek echter al dat de man zwaar psychotisch was en helemaal geen paddo's had gebruikt. Het was Ab Klink zelf die korte tijd later vroeg om een aanvullende rapportage van het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM) over incidenten met paddo's. Dat rapport verscheen in oktober 2007. Citaat: “Een andere casus welke hier niet vermeld is (...), maar welke wel veel media-aandacht heeft gehad, betreft een man die zijn hond had neergestoken. Zijn daad werd eerst toegedicht aan het gebruik van paddo's, maar naar later bleek was de man reeds bekend als psychotisch.” Je zou denken dat de kous daarmee af was, maar blijkbaar vond Klink het voorbeeld te mooi om zich van de feiten iets aan te trekken. Tijdens het drugsdebat in de Tweede Kamer op 6 maart van dit jaar zei hij: “Wij kennen het voorbeeld van het Franse meisje dat in Amsterdam de dood vond, alsmede het voorbeeld van de hond die in een auto helemaal aan flarden gescheurd werd. Ik hoef het allemaal niet al te beeldend te herhalen.”

Klink hoefde het niet te herhalen, maar hij deed dat toch. In een uitzending van Netwerk van 7 augustus j.l. vertelde hij: “Vorig jaar hadden we het voorbeeld van een meneer uit Frankrijk die in zijn eigen auto een hond, zijn eigen lievelingshond bijna, vilde en dus doodde. Je moet er toch niet aan denken dat dat soort incidenten ook bij mensen plaats zou kunnen vinden.” En als klap op de vuurpijl verklaarde de minister vorige week in Vrij Nederland: “Bij het gebruik van paddo's weet je niet hoe iemand zich gaat gedragen. Op een zaterdag hoorde ik van een collega dat een Franse man na het eten van paddo's zijn hond op een vreselijke manier van het leven had beroofd. Hij had die hond gevild. Ik dacht: het had ook zijn kind kunnen zijn. Toen ik me dat realiseerde, heb ik me voorgenomen de paddo's te verbieden.” Met het paddo-verbod ging Klink lijnrecht in tegen alle deskundigen en wetenschappers, inclusief overheidsinstantie CAM, dat speciaal voor dit soort zaken in het leven is geroepen. Nu weten we dus dat hij zijn verbod baseerde op een canard of in goed Nederlands: een leugen. Die leugen heeft hij in de Tweede Kamer herhaald, terwijl hij -dankzij de aanvullende CAM-rapportage- wist dat het verhaal niet klopte. Dat is een politieke doodzonde, waarbij Klink's geklungel rond het rookverbod in café's en de invoering van het Electronisch Patiënten Dossier verbleekt. Er zijn ministers voor minder weggestuurd.

Derrick Bergman
Journalist en fotograaf voor o.a. EssensiE en de VPRO Gids