maandag 22 december 2008

I-krak
Sprak de minister van Buitenlandse Zaken destijds uit dat de legitimatie van de inval ‘lag in de kwestie van de massavernietigingswapens’? Hij bedoelde dat Saddam Hoessein geen gehoor gaf aan VN-resoluties, schrijft het kabinet nu.
Wist Nederland dat de VS en Groot-Brittannië wél vanwege die wapens aanvielen? Ieder land zijn eigen afweging, aldus het kabinet.
Is er ook maar één volkenrechtdeskundige te vinden die de oorlog legitiem vond? Ja, de adviseur van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. En VN-chef Kofi Annan dan, die het eventuele geweld van tevoren onrechtmatig noemde? Dat moet je zien in de context van de tijd, vindt het kabinet.
Hadden de landen die langer wilden wachten met geweld niet gewoon gelijk? ‘De regering acht het niet zinvol met de kennis van nu te speculeren over wat had kunnen gebeuren.’
En mag de Eerste Kamer de Nederlandse ambtelijke adviezen over de oorlog zien? Nee.
De Pers, vandaag over de vragen van de Eerste Kamer over de steun aan de oorlog in Irak.