zondag 30 november 2008

Religieuze rechten Nu!
Ik ben opgegroeid in een intellectueel milieu waar religie geen enkele rol speelde. Niet dat ik er iets op tegen had, maar ik vond het grote flauwekul allemaal. En God, die bestond niet. Maar na een aantal psychedelische ervaringen ben ik daarin fundamenteel veranderd. De eerste keer dat ik ketamine gebruikte, kwam ik in de hemel terecht. Bij wat de mensen God noemen, of liefde. Het was een religieuze extase, die zat dus in mij zonder dat ik het wist. Waar kwam die vandaan? Wonderbaarlijk. Ik ben daarna geen gelovig mens geworden in de zin van 'vroom'. Maar ik kan nu niet meer zeggen dat God niet bestaat.
De nieuwe Legalize! duo-voorzitter Gerben Hellinga in het NRC, dit weekend.

De psychoactieve stoffen psilocine en psilocybine hebben geen biologisch nut, ze zijn een bijproduct van de stofwisseling in de paddestoel. Maar de indianen zien ze als gift van de goden om met hen te kunnen communiceren. Een van de vele namen van de indianen voor de paddestoelen is teonánacatl, ‘vlees van God’.
Teófilo Herrera, dit weekend in NRC.

Tijdens één trip vloog ik door de ruimte. Daar kwam ik God tegen, die me uitlachte. 'De problemen van de mensen zijn zo onbetekenend', zei Hij me. 'Jullie maken je druk om de kleinste dingen.'
Teófilo Herrera, dit weekend in het NRC.