vrijdag 7 november 2008

Non-elected president
Vanaf wanneer is de winnaar van de verkiezingen ook echt de gekozen president (president-elect)? Iedereen noemt Barack Obama nu al zo, maar formeel is hij het pas vanaf 6 januari. (...) Maar volgens een andere lezing ligt het moment eerder, vanaf het moment dat de kiesmannen zelf hebben gestemd, op 15 december. Als de winnaar van de verkiezingen iets overkomt vóór hij officieel president-elect is, kan de kiesman volgens de wet op de overleden kandidaat stemmen, maar het is mogelijk (en voorgekomen, in 1872) dat het Congres die stemmen dan niet meetelt. Dan kan de verliezer – John McCain – alsnog uitgeroepen worden tot president. Of de kiesman voor de vicepresidentskandidaat (dit jaar Joe Biden) mag stemmen, verschilt weer per staat.
NRC, vandaag.