zaterdag 15 november 2008

Essentiële voorwaarde
Een van de fundamentele ideeën van vrijheid en autonomie is dat we controle hebben over de manier waarop we onszelf presenteren. Precies dat is de reden waarom we ons gestoord, beschaamd, gekwetst en gecontroleerd voelen wanneer we geen controle meer hebben over wie wat over ons weet. (...) Als in principe iedereen alles over ons te wist of te weten zou kunnen komen, zou er geen onderscheid meer zijn tussen heel goede vrienden, kennissen, collega's en volledig onbekenden. (...) In een democratische samenleving is het recht op privacy geen overbodige luxe, maar een essentiële voorwaarde voor het functioneren van die samenleving. Iedereen moet het recht hebben bepaalde aspecten van zijn leven voor derden af te schermen, sterker nog, een burger die niets te verbergt, kan zich in de samenleving niet als vrij en authentiek individu manifesteren. Dat houdt ook in dat burgers in de beslotenheid van hun privéomgeving 'kwade gedachten' moeten mogen hebben, want deze vrije zones zijn van belang voor de verantwoorde uitoefening van bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting.
Britta Böhler en Prof. dr. Beate Rössler, vandaag in het NRC (Bewerking van de Socrateslezing 2008)