zaterdag 25 oktober 2008

Hypocriete moraliserende opvattingen
De burgemeesters van Roosendaal en Bergen op Zoom maakten gisteren bekend de acht coffeeshops in hun gemeenten te gaan sluiten. Ze willen stoppen met het gedogen van de handel in softdrugs, omdat die de bewoners van de steden te veel overlast bezorgt. (...) Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) reageert instemmend op de sluiting.
NRC, gisteren.

De invoer en het gebruik van drugs in gevangenissen worden vanaf 1 januari strenger aangepakt. (...) Zo krijgt de Dienst JustitiĆ«le Inrichtingen (DJI) drugshonden, die kunnen worden ingezet bij de inspectie van de cellen, verblijfsafdelingen en de toegangscontrole van het bezoek. (...) In de bezoekruimtes worden op korte termijn zogeheten ‘slang’-opstellingen aangebracht. Daarbij worden gedetineerden en bezoekers gescheiden door aaneengesloten tafels die van onderen geheel zijn afgesloten en aan de bovenzijde, tussen de gevangene en de bezoeker in, voorzien zijn van een lage opstaande rand. (...) Bij gedetineerden zullen vanaf januari bovendien vaker urinecontroles worden toegepast.
NRC, gisteren.

Automobilisten kunnen vanaf zaterdag in heel Nederland worden aangehouden voor een speekseltest die het mogelijke gebruik van drugs aantoont.
Nu.nl, vandaag.

Het CDA heeft moraliserende opvattingen over het drugsbeleid. Ik heb daar niets aan. We moeten kijken naar de werkelijkheid.
Burgemeester Leers (CDA) van Maastricht, gisteren in NRC.

Het vergt politieke moed om een eind te maken aan die hypocriete toestand. Maar het CDA wil volstrekt niet nadenken over een praktische structurele oplossing.
Boris Van der Ham (D'66), gisteren in NRC.