zaterdag 23 augustus 2008

Van je O.
De advocaten van de Piranhaverdachten Samir A., Nouredine el F. en Soumaya S. zeggen ‘sterke aanwijzingen’ te hebben dat officier van justitie Koos Plooij meineed heeft gepleegd. (...) De officier zou ‘doelbewust’ ontlastende verklaringen buiten het strafdossier hebben gehouden. (...) Plooij gaf deze week toe dat het OM passages uit een verklaring van de zus van Soumaya S., waarin zij zei dat haar familie contact had met de AIVD, had geschrapt. (...) Plooijs opmerking dat hij S.’ familie had willen beschermen, strookte niet met de verklaring die de teamleider van de recherche had gegeven voor het schrappen. (...) De verdediging ontdekte nog een discrepantie. Plooij zei dat de zus van S. in juni 2005 louter als verdachte was gehoord. En dat hij er altijd van uit is gegaan dat haar verklaring nooit in andere zaken zou worden gebruikt. Dat is, aldus Koppe, ‘evident onjuist en mogelijk zelfs leugenachtig’. Hij wees op een document waarin staat dat de zus, vlak na haar verhoor, ‘als getuige in de Hofstadzaak is aangeduid’.
De Volkskrant, vandaag.

De AIVD heeft de arrestatie van de terrorismeverdachten Nouredine el F. en Soumaya S. in juni 2005 tot in detail geregisseerd. (...) Soumaya S. liep op 5 mei 2005 van huis weg, nadat ze islamitisch was gehuwd met El F. Een maand later werd de familie – die een intensieve zoektocht naar Soumaya was begonnen – benaderd door een medewerkster van de AIVD. (...) De AIVD gaf het gezin de opdracht aangifte te doen van de vermissing, zodat de politie in actie kon komen tegen El F. De dienst dicteerde drie zaken die in de aangifte moesten komen: Hofstadgroep, Nouredine en dat S. ‘iets goeds wil doen’.
De Volkskrant, gisteren.