woensdag 30 juli 2008

Pot en ketel (en fluitje)
De Pakistaanse premier Yousuf Gilani dacht zaterdag een slimme zet gedaan te hebben die zeker in de smaak zou vallen bij de Amerikaanse regering, die steeds sterker aandringt op een harde aanpak van het terrorisme in Pakistan. Enkele uren voordat hij op het vliegtuig stapte voor zijn eerste bezoek aan Washington liet hij een verklaring uitgaan dat de inlichtingendienst ISI onder het gezag van het ministerie van Binnenlandse Zaken is geplaatst.
NRC, vandaag.

De Verenigde Staten hebben nieuwe bewijzen van banden tussen de Pakistaanse spionagedienst en Taliban-militanten die actief zijn in het woeste grensgebied met Afghanistan. Een hoge functionaris van de Amerikaanse geheime dienst CIA is deze maand naar Pakistan gereisd en heeft de geheime dienst ISI geconfronteerd met de bewijzen. Dat heeft dagblad The New York Times woensdag gemeld.
De Volkskrant, vandaag.

De Amerikaanse regering heeft Gilani de afgelopen maanden met argusogen gevolgd in zijn pogingen om te onderhandelen met de stammen in het grensgebied met Afghanistan, waar de top van Al-Qaeda en andere moslimextremisten zich zouden schuilhouden. (...) Bush kon gemakkelijker zaken doen met Musharraf, die, toen hij nog president Ć©n legerleider was, koos voor een militaire lijn tegen de extremisten. (...) Als de CIA meer informatie zou delen met Pakistan, zou het land de extremisten prima zelf kunnen aanpakken, aldus Gilani. Maar, zei hij, „de Amerikanen zijn een beetje ongeduldig”.
NRC, vandaag.

Twee Britse parlementariƫrs eisen een onderzoek naar de vraag of de Britse geheime diensten MI5 en MI6 de marteling van Britse burgers hebben uitbesteed aan de Pakistaanse geheime dienst. Dit meldt de Britse krant The Guardian vandaag.
NRC, 15 juli.