donderdag 31 juli 2008

Keeping up with the Johnsons
Op de Terrorist Watch List staan volgens de Amerikaanse organisatie voor burgerlijke vrijheden ACLU meer dan één miljoen namen. Zestien namen stonden er eerst op, nu komen er iedere maand zo'n twintigduizend bij. (…)Hoe mensen precies op de lijst komen is niet duidelijk: dit gebeurt aan de hand van geheime criteria. Nelson Mandela is er twee weken geleden eindelijk afgehaald, maar vele anderen krijgen geen pardon. (…) Van terreurverdachten is vaak alleen de naam bekend, geen geboortedatum of andere informatie. Zo worden onschuldigen met dezelfde naam keer op keer op vliegvelden en bij de grens aangehouden en ondervraagd. Er is bijvoorbeeld één verdachte die Robert Johnson heet. Alle Robert Johnsons ter wereld ondervinden hierdoor bij iedere reis problemen. De miljoen namen zorgen dus in potentie voor veel meer gecontroleerde personen.
Trouw, 22/07/2008