woensdag 9 juli 2008

Berloboef
Roberto Maroni, de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, komt voort uit de Lega Nord, een stoere politieke partij die de wereld liefst zwart-wit ziet en daar ook naar handelt. (...) Maroni’s internationaal omstreden plan om vanaf morgen vingerafdrukken af te nemen van de zigeunerbevolking in Italië, inclusief minderjarigen, past geheel in die analyse van de werkelijkheid. Voor de regering-Berlusconi vormen de 145 duizend Roma en Sinti in Italië een ‘noodsituatie’: ze stelen, moorden, kidnappen en bedelen ­­­ en allemaal ten koste van de Italianen, ‘die het recht hebben om zich veilig te voelen’, zoals premier Silvio Berlusconi kort geleden heeft gezegd. (...) Ondertussen besteedt de Italiaanse minister-president zijn tijd vooral aan wetten die hem moeten verlossen van justitiële vervolging wegens corruptie.
De Volkskrant, vandaag.