zondag 1 juni 2008

Te denken
Deze coalitie (Het Amsterdams stadsbestuur van PvdA en GroenLinks-DCL) valt in toenemende mate op door in te grijpen in de persoonlijke levenssfeer. Dat bleek deze week weer in de gemeenteraad, waar het college voorstelde te bezien of bepaalde gebieden in de stad via een verordening 's nachts verduisterd kunnen worden. Een stad 's nachts verduisteren - waar doet dat ook alweer aan denken? (...) De PvdA heeft een voorliefde datzelfde te doen bij zaken rond openbare orde, school en opvoeding. Het voorlopig hoogtepunt vormt het experiment in De Baarsjes, waar leerplichtambtenaren iedereen die er jonger dan 23 jaar uitziet kunnen aanhouden om te vragen wat ze op straat doen. (...) Ga je als student om elf uur 's ochtends naar college of naar de bakker, word je van je fiets getrokken en wordt naar je identiteitsbewijs gevraagd. Waar doet dat ook weer aan denken? (...) Burgemeester Cohen bekijkt welwillend de mogelijkheid naar Rotterdams voorbeeld een avondklok voor jongeren in te voeren. Een avondklok - waar doet dat ook alweer aan denken?
Bas Soetenhorst in Het Parool, dit weekend.