maandag 9 juni 2008

Derrick Morgan meets the High Notes in Amsterdam
(Rude Rich Records - Sonic) Recensie voor Zone 5300, zomereditie 2008

Derrick Morgan mag gerust een skalegende worden genoemd. De 68-jarige Jamaicaan behoort tot de grondleggers van het nationale muziekgenre en misstaat niet in het rijtje Desmond Dekker, Toots and the Maytals en Prince Buster. (Bob Marley is een categorie apart.) Met de emigratie van veel Jamaicanen bereikte deze voorloper van de reggae in de jaren ‘70 Engeland, waar het met punkinvloeden groepen als The Selecter, Madness, Bad Manners en The Specials voortbracht. Van daaruit werd de rest van Europa besmet, daarbij geholpen door het feit dat ska, net als punk, een vrij eenvoudig genre is: wie een paar akkoorden kan spelen en de maat een beetje op de 2 en de 4 kan houden, speelt al snel aanstekelijke dansmuziek. Vandaar dat ook in Nederland een grote hoeveelheid skabandjes te vinden is, hoewel daarin wel een grote variëteit aan kwaliteit is: van aardig tot retestrak.

Rude Rich and The High Notes mag gerust tot de beste skabands van Nederland worden gerekend. De band grijpt terug op de oude Jamaicaanse ska en neemt, zoals op het album Soul Stomp, vaak oude skanummers opnieuw op. Dat komt ook ten goede aan die klassiekers, aangezien de oude opnames weliswaar nostalgisch klinken, maar de opnames helaas niet altijd voldoen aan de eisen van de hedendaagse muziekliefhebber. Als een retestrakke band als de High Notes dergelijke re-recordings maakt, klinkt ska weer zoals het ooit bedoeld was: op plaat, maar zeker ook live. Rude Rich and The High Notes hebben een reputatie als liveband hoog te houden. Daarmee krijgt de band ook veel waardering van de grondleggers zelf. Tijdens hun 10-jarige bestaan speelde de band al met veel grote namen, waaronder Winston Francis (de concertregistratie daarvan is onlangs op dvd uitgebracht) en trombonist Rico Rodriguez.

Na een optreden in Duitsland als begeleidingsband van Derrick Morgan (één waarvan overigens ook een album is uitgekomen), stelde de ‘king of ska’ The High Notes voor een gezamenlijk album op te nemen. De opnames daarvan vonden al in de zomer van 2003 plaats in de gloednieuwe High Notes Recording Studio (Morgan schijnt alle tracks in één keer opgenomen te hebben), maar het duurde nog zo’n vijf jaar voordat Derrick Morgan meets the High Notes in Amsterdam werd uitgebracht. De groep en zanger krijgen daarbij versterking van Rico Rodriquez en op enkele nummers van Sister Benji. Ska zoals je altijd al gehoopt had dat het zou klinken. Na een halve eeuw kun je wel stellen dat ska tijdloze muziek is, maar dankzij de nieuwe opnames van The High Notes kunnen ook de individuele skatracks de tand des tijds doorstaan.