vrijdag 30 mei 2008

Politieke arrestatie
Alleen al het gevoel niet alles te durven zeggen of schrijven, is een feitelijke inperking van de vrijheid van meningsuiting. Deze ontwikkeling mag de politiek nooit accepteren, laat staan bevorderen. (...) Politici scheppen een klimaat waarin het woord in meer óf mindere mate vrij is. De reden dat ik het CDA in de beklaagdenbank zet, is dat het voor iedereen duidelijk is dat het steeds weer CDA-prominenten zijn die tussen de regels door ­­­en soms ook expliciet ­­­de vrijheid van meningsuiting ter discussie stellen. (...) Waar de overheid voorheen zeer terughoudend optrad tegen deelnemers aan het publieke debat, lijkt met de arrestatie van Nekschot het Openbaar Ministerie een andere koers te zijn gaan varen. Dit alles draagt bij aan het vermoeden dat dit een politieke arrestatie betreft.
Mark Rutte, vandaag in de Volkskrant.