donderdag 22 mei 2008

In opdracht van de overheid
Justitie krijgt momenteel een volmacht in handen voor het blokkeren en offline halen van websites, zonder adequate juridische onderbouwing. (...) Internettoegangproviders [worden] in strijd met de Europese richtlijnen door justitie gedwongen zonder adequate juridische onderbouwing via een webfilter bepaalde buitenlandse websites te blokkeren, ook websites die dus niet strafbaar zijn. (...) Wanneer er echter geen juridische basis is voor het offline halen of blokkeren van websites, dan betekent het feitelijk censuur. (...) Vooral een passage in de brief die minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie aan de Tweede Kamer heeft gestuurd, baart zorgen. Hij schrijft: ‘Aan de mogelijkheid om in opdracht van de overheid content van het internet te verwijderen wordt een belangrijke plaats toegedacht.’
Financieel Dagblad, vandaag.