maandag 26 mei 2008

Beschaving en smaak
Het optreden van het Openbaar Ministerie vorige week tegen een tekenaar die onder pseudoniem werkt doet de haren te berge rijzen. Als verklaring voor de huiszoeking door tien man en de tijdelijke hechtenis van de cartoonist zegt het parket dat dit nodig was om zijn identiteit vast te stellen. Alsof die niet met minder spektakel achterhaald kon worden. Alleen al het politie-optreden werkt stigmatiserend en intimideert mogelijke andere opiniemakers. Of was dat juist de bedoeling, gezien de internationale kritiek na de film Fitna? (...) Is de werkelijke reden voor dit overheidsoptreden soms het indammen van radicale religiekritiek?
NRC*commentaar, NRC Next afgelopen woensdag.

En dat terwijl ze meteen hadden kunnen bedenken dat Gregorius Nekschot nergens toe heeft 'aangezet'. De haat die hij verondersteld wordt op te roepen is namelijk al lang een feit. (...) Nu is met haten op zichzelf niets mis. Het gaat er alleen om hoe die tot uitdrukking wordt gebracht. Moskee├źn en islamitische scholen in brand steken is onbeschaafd. In een beschaafde wereld wordt de haat als provocatie en belediging in de arena van het vrije woord gesublimeerd. En dat is precies wat Gregorius Nekschot met zijn cartoons doet. En ja, ook de profeet Mohammed mag daarbij beledigd worden. Als inspiratie voor de moordenaar heeft hij de dood van Theo van Gogh op zijn geweten, en als men hem en degenen die in hem geloven, daarvoor wil laten boeten door de profeet te beschimpen, dan is dat beschaafd gedrag. Hoe smakeloos het ook kan zijn.
Marcel Zuijderland in NRC Next , afgelopen woensdag.