zondag 23 maart 2008

Straatcoaches
De laatste plaats voor D.C. Lama. Column voor Zone 5300.

Hoi, en welkom in mijn buurtje: Slotervaart Amsterdam, de bakermat van de Straatcoaches. U kent ze vast wel: dat superproject dat wij als bestempelde achterbuurt gesubsidieerd hebben gekregen. Dit is Abdullah: hij spreekt als Straatcoach de jeugd aan op normen en waarden. Nee, je moet hem geen hand geven, want dat doet hij niet bij vrouwen. Maar daar komen Youssef en Jeroen al aangefietst! Ja, daar komen zij. Zie je die zilverglimmende splinternieuwe mountainbikes? Als dat geen coole uitstraling heeft! Nee, ze doen er geen trucjes op. Ze slingeren gewoon omdat ze toch geen haast hebben: patrouille he? Daar zou die fietser achter hen toch begrip voor moeten hebben? Ja, hij kan er niet voorbij, maar er kan dan ook niemand om de Straatcoaches heen, zeggen wij altijd.

Tja, ze kijken inderdaad wat chagrijnig. Maar juist dat geeft hen autoriteit. En omdat zij iederéén altijd zo chagrijnig aankijken, hebben zij nu autoriteit bij iedereen. Dat is belangrijk, want zonder autoriteit kunnen zij er nooit voor zorgen dat mensen elkaar weer vriendelijk bejegenen. Het is zo’n groot succes dit project: dat hebben we nu zelfs op posters laten drukken, zodat de bewoners dat zelf ook weten.

Maar goed, daar komen zij aan: Jeroen en Youssef. Zie Youssef toch eens lekker druk kletsen met Jeroen. Hij zit ook zo vol met verhalen! Sinds hij Straatcoach is, is zijn zelfvertrouwen weer helemaal gegroeid. Dat hoor je vaak bij die jongens: het is ook niet niks als je al jaren werkloos bent. Waar moet je heen als alle Melkertbanen zijn afgeschaft? Zeker als je nooit een opleiding hebt afgemaakt, zoals bij de meeste van die jongens. Maar nu hebben ze dus nog meer te zeggen over die straatschoffies dan een leraar ooit bij hun had. Enfin, daar komen zij al. Kom eens hier, Jeroen. Ja, hier. Kom eens! Hij komt al. Kijk eens op zijn mooie rode jas: dat prachtige embleem! Dat zit ook op zijn trui, ‘t is net een leuke studentenclub! Lijkt het net alsof ze wel wat onderwijs hebben gevolgd. En zie je die schitterende vogel in dat logo? Wat is dat dan voor vogel, Jeroen? Een roofvogel ja, maar wat voor één? Een Duitse adelaar? Nee? Een Amerikaanse havik? Ach, laat ook maar Jeroen. To serve and protect, he? Spoor dan maar snel weer wat terroristen op, probleemwijkenproblemenoplossertjes van me.