dinsdag 29 januari 2008

Afghanistan Weekly
De Canadese missie in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar draagt geen arrestanten meer over aan de Afghaanse autoriteiten. Aanleiding is de “geloofwaardige beschuldiging van de mishandeling” van een Afghaanse gedetineerde in een gevangenis van de Afghaanse geheime dienst in Kandahar-stad.
NRC Next, 25 januari 2008.

Een Afghaanse student wordt hard gestraft voor zijn kritiek op de islam. Een rechtbank veroordeelde hem ter dood.
Trouw, 25 januari 2008

De Nederlandse militaire top is aangeklaagd wegens “ernstige” schending van het humanitair oorlogsrecht in Afghanistan. (...) De Nederlandse strijdkrachten maken te veel burgerslachtoffers in Afghanistan, vinden de twee juristen, doordat ze vanaf te grote afstand met veel vuurkracht op dorpen schieten. De militairen hopen zo Talibaan-strijders te raken. Het oorlogsrecht verbiedt niet-onderscheidende aanvallen die de burgerbevolking treffen.
NRC, gisteren.

Nederlanders in Uruzgan lopen de komende maanden extra risico's door de vernietiging van papavervelden. Afghaanse teams beginnen binnenkort met verdelgen. Deskundigen verwachten dat de verhoudingen in de Afghaanse provincie nog verder op scherp komen te staan.
Nederlands Dagblad, afgelopen zaterdag.