woensdag 12 december 2007

Legalize!
Het kabinet moet bij andere landen aandringen op versoepeling van de internationale drugsverdragen, omdat de huidige repressieve aanpak niets oplevert. Dat bepleit een groep vertegenwoordigers uit de politiek, justitie en politie in een brief aan premier Balkenende. De oproep is medeondertekend door ex-premier Van Agt, burgemeester Leers van Maastricht en europarlementariƫr Kathalijne Buitenweg (GroenLinks).
De Volkskrant, vandaag.

De Verenigde Naties manipuleren cijfers om aan te tonen dat het liberale Nederlandse drugsbeleid niet werkt. (...) Inmiddels zien de VN Zweden als het grote voorbeeld. Daar wordt sinds 1977 met strenge maatregelen geprobeerd drugs te bestrijden. En dat is een groot succes - althans, volgens VN-rapporten: zo heeft Zweden het laagste aantal blowers van Europa. Maar ook in het geval van Zweden wordt gesjoemeld met cijfers, zegt Boekhout van Solinge. 'Dat Nederland minder verslaafden heeft, wordt niet genoemd. Dat 8 procent van de Zweedse scholieren lijm snuift, daar hebben ze het niet over. En dat Zweden het grootste aantal drugsdoden van Europa heeft, wordt ook niet gemeld. Als het om drugs gaat, zijn de VN geen betrouwbare club. Met wetenschap heeft het niets te maken.'
De Pers, vandaag. Zie ook hier.