maandag 17 december 2007

Iran 2009 (of Syriƫ, Libanon, Pakistan?)
Het kabinet wil toch kruisraketten aanschaffen. (...) Het gaat om de JASSM (spreek uit: djezm) die vergelijkbaar is met de Tomahawk die vanaf schepen wordt gelanceerd. (...) de JASSM zou 300.000 euro per stuk kosten. Over precieze aantallen JASSM’s die Defensie wil aanschaffen, wordt in geen van beide documenten gesproken. Maar de studie uit 2005 noemt een totaal gereserveerd bedrag van 27 miljoen euro. Het gaat dus om hooguit negentig kruisraketten, die in 2009 operationeel moeten zijn. (...) Zoals het rapport uit 2005 stelt: de JASSM en de Tomahawk zijn „beide kruisvluchtwapens pur sang”. Allebei zijn bedoeld om van grote afstand belangrijke doelen zoals commandocentra en hoofdkwartieren te vernietigen. En beide zijn daartoe voorzien van een explosieve lading van 450 kilo springstof.
NRC, afgelopen woensdag.