donderdag 27 december 2007

$23 miljoen per uur
Op de website costofwar.com tikt de prijs van directe oorlogsbestedingen constant door, nu richting de 480 miljard. (...) De bezuinigingen van de president op milieubescherming: één dag en drie uur in Irak. Bezuinigingen op onderwijs: dertien dagen. Geschatte nationale kosten voor essentiële verbeteringen aan treinen, bussen en metro’s: drie weken in Irak. (...) Daar komen nog allerlei kosten bovenop. (...) Een team onder de econoom Scott Wallsten kwam op totale kosten van ruim één biljoen, uitgaande van een gestage Amerikaanse afbouw en vertrek in 2016. Maar de huidige uitgaven aan de oorlog, schreven zij, bedragen wel tweehonderd miljard dollar per jaar. Oftewel dubbel zo veel als de directe oorlogsuitgaven waar nu mee wordt gerekend: geen 3200 maar 6400 dollar totale uitgaven aan de Irakoorlog per seconde; geen twee maar bijna vier ton per minuut; geen 11,5 maar 23 miljoen per uur; geen 275 maar 550 miljoen per dag.
De Groene Amsterdammer, deze week.