zondag 4 november 2007

Politieke crisis
De Pakistaanse president Pervez Musharraf heeft zaterdag de noodtoestand afgekondigd in zijn land. (...) De maatregel zou nodig zijn wegens de acute dreiging van militante moslims die zich gelieerd voelen aan het terreurnetwerk al-Qaeda. (...) Tegelijkertijd is Musharraf, die in 1999 de macht greep, verwikkeld in een politieke crisis. (...) Hij werd afgelopen maand herkozen als president, maar het hooggerechtshof moet zeer binnenkort uitspreken of deze verkiezing wel rechtmatig was. (...) Bovendien zijn er in januari parlementsverkiezingen waar politieke rivalen van de president hoge ogen kunnen gooien. Onder een noodtoestand zal die stembusgang niet doorgaan, aldus de berichten. (...) Sinds de Pakistaanse president de noodtoestand heeft afgekondigd, probeert hij zijn tegenstanders de mond te snoeren. Zeker tien advocaten en politici zijn onder huisarrest geplaatst en ook de media worden aangepakt. (...) Alle publicaties die Musharraf, veiligheidstroepen of de regering bekritiseren zijn verboden. (...) De Verenigde Staten hebben zaterdagavond terughoudend gereageerd op de ingreep van president Pervez Musharraf in Pakistan.
Diverse publicaties op Nu.nl (1, 2, 3, 4)