dinsdag 13 november 2007

Iran 2008
Een militaire aanval op Iran is een diepe wens die leeft binnen de regering-Bush en zo’n aanval is bijna ‘onvermijdelijk’ voordat Bush aftreedt in 2009. Dat is althans de analyse van de campagne voerende Democratische presidentskandidaat John Edwards. Net als de andere progressieve kandidaten heeft Edwards van Iran een ‘prioriteit’ gemaakt. Zodra zijn buitenlandplannen ter sprake komen, springt hij naar de vermeende Iranplannen van Bush. Vervolgens ligt een aanvalletje op concurrent senator Hillary Clinton voor de hand. Als een ‘havik’ of ‘hardliner’ inzake Iran zou zij Bush steunen. ‘Ze geeft de regering precies wat die wil’, weet Edwards. Dat idee sluit aan op de vondst die senator Barack Obama over Clinton debiteerde. Hij noemde haar ‘Bush-Cheney lite’: een afgezwakte versie van het ‘gevaarlijke’ regeringsbeleid tegenover Irak. Voeg dit bij de verhalen van de onderzoeksjournalist Seymour Hersh, die een oorlog met Iran voorspelt, en het is duidelijk: Iran wordt het volgende slachtoffer van de neoconservatieve agressie.
De Volkskrant, vandaag.