donderdag 15 november 2007

Chinese toestanden
De vereniging (Nederlandse Vereniging van Journalisten-DCL) vindt dat de minister de actie van de AIVD in de jaren tachtig tegen journalist Frénk van der Linden alsnog scherp moet veroordelen. Van der Linden werd bij toenmalig weekblad De Tijd in de gaten gehouden door de geheime dienst, toen nog BVD. Die huurde een medejournalist als mol in. (...) De mol vertelde het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar de AIVD onder valt, dat Van der Linden met een geradicaliseerde blik was teruggekeerd van een reis door het Midden-Oosten. (...) Volgens Van der Linden wordt hij anno 2007 nog steeds in de gaten gehouden door de AIVD.
Het Parool, gisteren.

De Chinese overheid gaat een databank aanleggen met gegevens en profielen van de naar schatting 30.000 buitenlandse journalisten die in 2008 voor de Olympische Spelen naar China komen. (...) Tijdens deze procedure wil de Chinese overheid verifiëren of de aanvragers “bonafide journalisten zijn of zwendelaars”.
NRC, gisteren