dinsdag 30 oktober 2007

De Spaanse Inquisitie, de Gestapo, de Rode Khmer en de VVD
Waterboarding is een ondervragingstechniek waarbij een gevangene liggend op zijn rug wordt vastgebonden. Vervolgens proppen de ondervragers een doek in zijn mond waar ze water overheen gooien. Het slachtoffer heeft het gevoel te verdrinken, raakt in paniek, en is bereid te praten. Deze methode, in zwang bij de Spaanse Inquisitie, de Gestapo en de Rode Khmer, mag door Amerikaanse militairen niet worden gebruikt. Maar de geheime dienst CIA mag het wel.
De Volkskrant, gisteren.

Ik heb ook inzage gehad in het handboek voor de omgang met gevangenen, en op mij maakte het allemaal een uitstekende indruk. Hoe de verhalen over martelingen de wereld in komen, weet ik niet. Oud-gevangenen kunnen altijd zeggen dat ze gemarteld zijn.
Hans van Baalen (VVD) over Guantánamo Bay, vandaag in NRC Handelsblad.