donderdag 20 september 2007

Legalize! war on drugsjournaal
Tweemaandelijks magazine van Stichting Legalize!, onder redactie van Puck Kniesmeijer, D.C. Lama, Willemijn Los en MarisK.

Quote van de maand
‘Dit is het einde van een tijdperk.’
Dominee Hans Visser over de sloop van de Pauluskerk in Rotterdam.

Nedermediwiet populair in buitenland
FRANKFURT - Naast Canada, Italië en Finland is nu ook Duitsland afnemer van medicinale wiet uit Nederland. Het Duitse THC Pharm maakt een extract van de wiet geleverd door Bedrocan, het enige Nederlandse bedrijf dat legaal wiet teelt en aan apotheken levert. De verwachting is dat de export van mediwiet verder zal toenemen. Onlangs gaf een Duitse rechtbank voor de eerste keer toestemming aan een patiënte om natuurlijke mediwiet te gebruiken, ondanks het cannabisverbod. Nederland is het enige Europese land met een gecontroleerde, legale kweek van mediwiet. (www.dag.nl)

Steun voor proefproject legale papaver
KABUL - De oproep van de internationale denktank Senlis Council voor een proefproject rond legale papaverteelt in de Afghaanse provincie Uruzgan, vindt grote steun onder de Nederlandse bevolking. Volgens onderzoek van TNO NIPO vindt maar liefst 92 procent dat de papaverteelt in Uruzgan moet worden gebruikt om de pijnstiller morfine te fabriceren voor medicinale doeleinden. De opiumproductie in Afghanistan is volgens de VN drugsbestrijdingsorganisatie UNODC dit jaar met 34 procent gestegen ten opzichte van recordjaar 2006, tot 8.200 ton opium. (NRC, De Telegraaf)

Drugswegwijzers in Terneuzen
TERNEUZEN - De Zeeuwse gemeente Terneuzen gaat langs de toegangswegen wegwijzers plaatsen richting de coffeeshops. De coffeeshops trekken zo'n tweeduizend bezoekers per dag en die komen allemaal met de auto. ‘Coffeeshops zijn gewoon winkels die veel bezoekers trekken. Als we het zoekverkeer begeleiden nemen de irritaties bij de bewoners af en ook het centrum blijft zo verstoken van grote problemen’, aldus verkeerswethouder Co van Schaik. (De Telegraaf)

Californische wiethandelaren bieden Schwarzenegger miljard
SACRAMENTO - Een coalitie van cannabiskwekers- en handelaren biedt de gouverneur van Californië (Arnold Schwarzenegger) aan een miljard dollar belasting te betalen om zo de huidige begrotingscrisis op te lossen. Volgens de coalitie zou regulering van de cannabisbranche zes miljard dollar aan belastinginkomsten opleveren. Coalitiewoordvoerder Clifford Schaffer: ‘Cannabis verbieden is een economische ramp.’ (www.letuspaytaxes.com)

Lagere straf voor blowen in Tsjechië
PRAAG - Afgevaardigden van de Tsjechische regering, verantwoordelijk voor het schrijven van een wijziging in de strafwet, stellen voor de straffen voor het gebruik van cannabis en paddo’s drastisch te verlagen. En wellicht ook voor het kweken van cannabis voor eigen gebruik. De Tsjechische drugswetten maken nu geen onderscheid tussen cannabis en harddrugs, maar in de praktijk krijgen blowers met kleine hoeveelheden op zak slechts een administratieve boete. (stopthedrugwar.org)

Ford ontwikkelt wietauto
LONDEN - De Britse overheid financiert een project waarbij fabrikant Ford en hennepteler Hemcore auto-onderdelen van cannabis ontwikkelen. Deze nieuwe auto’s kunnen ruim honderd kilo aan milieuvriendelijke recyclebare henneponderdelen bevatten. Autofabrikant Henry Ford experimenteerde al in de jaren '30 met hennepbrandstof. (Sunday Times)

Junkiebond voor blowers in 2010?
Column van de Legalees
Wiet roken in Nederland mag. Tenminste, nu nog wel. Het ooit zo progressieve gedoogbeleid staat behoorlijk onder druk: strenge drugscontroles op festivals en feesten, blowverbodsborden, sluiting van coffeeshops bij scholen in Rotterdam, verplaatsing van coffeeshops uit het centrum naar de rand van Maastricht. Wietrokers worden gemarginaliseerd, uit de stad verbannen en zo langzamerhand gezien als verslaafde, schizofrene randfiguren: junkies.

Bij de MDHG in Amsterdam begrijpen ze hoe dat voelt. De belangenvereniging voor druggebruikers MDHG (in de volksmond ook wel de Junkiebond) houdt zich dit jaar al dertig jaar bezig met het behartigen van de belangen van harddruggebruikers. Die zijn er in vele soorten en maten. De één raakt zwaar in de problemen, de ander blijft zijn hele leven recreatief gebruiker. Maar de harddruggebruiker is en blijft in de ogen van de massa, inclusief veel blowers, een criminele junk.

Zoiets noem je een norm. In Nederland neemt men als norm voor de harddruggebruiker de verslaafde man op straat die in de criminaliteit belandt (als het een vrouw is in de prostitutie). Gelegenheidsgebruikers van harddrugs zijn volgens deze norm ‘geen echte gebruikers’. Hetzelfde lot dreigt nu wietrokers te overkomen. De recreatieve gebruiker is niet langer de norm. Blowers zijn hangjongeren, werkloos, schizofreen, onbetrouwbaar en een bedreiging voor Balkenende´s retro VOC-mentaliteit.

Deze stigmatisering komt het legalisatiedebat niet ten goede. Door probleemgevallen als norm te nemen ontstaat een vertekend beeld van het middel en de gebruiker ervan. Het sinds de jaren zeventig gemaakte onderscheid tussen hard- en softdrugs heeft de wietgebruiker even van het randfiguurstigma afgeholpen. Maar nu dat onderscheid voor de overheid steeds minder van belang lijkt te zijn, zijn alle druggebruikers weer terug bij af. Gedogen blijkt een zwakke constructie, legaliseren is de enige manier om de druggebruiker uit de marge te halen. Wellicht wordt het voor de softdruggebruikers tijd voor een eigen ‘Junkiebond’?
De Legalees

* Vorige aflevering Legalize! War on drugsjournaal.