woensdag 12 september 2007

Eén constante
Terwijl generaal Petraeus in het Congres sprak over Irak werden elders in Washington de gevolgen van zijn woorden doorgenomen: een hernieuwde confrontatie met Iran. (...) In vergelijking met het volgepakte Huis van Afgevaardigden was het aangenaam rustig bij het American Enterprise Institute (AEI). (...) Michael Ledeen, een van de agressiefste critici van het Iraanse regime, maakte in zijn introductie meteen duidelijk dat hij al was ingelicht over uitspraken die Petraeus later die middag zou doen. (...) “De feiten die hij vanmiddag presenteert zullen genoeg informatie bevatten over Iraanse steun aan terroristen in Irak”. (...) In het grillige politieke klimaat rond de oorlog is er al bijna twee jaar één constante: zodra de regering of de krijgsmacht de term ‘terugtrekking’ gebruiken gaat dat gepaard met verhoogde druk op Iran.
NRC, gisteren.

Ik heb de laatste tijd tips gekregen: wanneer de onderhandelingen met Iran nergens toe leiden, is er een mogelijkheid dat er een beperkte militaire aanval komt. De druk wordt opgevoerd. Het zou mij nu niet meer verbazen als dit leidt tot het bombarderen van de nucleaire installaties in Iran vóórdat Bush het Witte Huis verlaat.
Glenn Kessler, diplomatiek redacteur van de Washington Post, gisteren in NRC.