maandag 18 juni 2007

High in Amsterdam: Montana (USA)
tekst: D.C. Lama

Of ze er nou komen overwinteren of dat het slechts een korte stop is tijdens een ‘rondje Europa’: ook in deze maanden lopen de toeristen de coffeeshops in Amsterdam plat. Voor onze maandelijkse rubriek ‘High in Amsterdam’ sprak EssensiE dit keer met Scott (32) en Vicky (35) uit Montana (USA).

Het is de dag nadat Al Gore zijn verkiezingsnederlaag heeft toegegeven als ik Scott en Vicky ontmoet, maar daar blijken zij nog niet van op de hoogte te zijn. Ze hebben er net twee maanden ‘Europa’ op zitten en reizen de volgende dag terug naar Amerika. Net als twee maanden daarvoor, toen ze op Schiphol landden, blijven ze vijf dagen in de Nederlandse hoofdstad. ‘We hadden al veel over Amsterdam gehoord’, zo vertelt Scott: ‘Ik had het me veel luidruchtiger voorgesteld, maar dat komt hooguit door wat vervelende toeristen. Ik houd er wel van dat alles hier een beetje mellow is. Deze stad viert iedere avond een fantastisch feest zonder dat het uit de hand loopt. Ik weet zeker dat ik Amsterdam nooit over zal slaan als ik weer eens in Europa ben.’

Het stelletje bezocht onder andere het Rijksmuseum, ‘the Rookies’, de Dampkring, het Van Gogh museum, the Greenhouse en het Hasjmuseum. ‘Daar werken mensen die erg goed zijn geïnformeerd’, zegt Scott over dat laatste museum: ‘Vooral sceptische mensen zouden daar eens heen moeten gaan’. Vicky is ook erg enthousiast over het pamflet met politieregels (de ‘10 gedragsregels’) die ze daar heeft gekregen: ‘Het is niet op een vervelende manier geschreven, maar geeft duidelijk aan wat hier wel en niet kan. Er heerst in de rest van de wereld toch het idee dat hier alles mag. In die folder staat min of meer dat dat klopt, zolang je geen overlast veroorzaakt.’

‘In Amerika zou zo’n tolerant drugssysteem niet werken’, zegt Scott: ‘Dat was alleen mogelijk geweest als dat vanaf de jaren zestig was gebeurd. Iedere liberalisering wordt in Amerika tegenwoordig geterroriseerd door een kleine groep radicalen. Denk maar eens aan abortus, wat wel legaal is, maar door enkele aartsconservatieven met moorden en bomaanslagen wordt gesaboteerd.‘

Als Scott in Amerika wil blowen is dat niet zo’n probleem: ‘Wij wonen in een echte studentenstad, dus daar kun je altijd wel wat krijgen. Alleen gebeurt dat bij ons niet zo openlijk: je moet de verkopers wel kennen’. Of alles strenger wordt nu Bush aan de macht is, durft Scott niet te zeggen: ‘Ik vind hem eigenlijk te dom om president te zijn en hij denkt niet als persoon, maar alleen als onderdeel van de Republikeinse partij. Hij is zelfs openlijk voorstander van het “old-boys-network”. Bij CNN’s Larry King zei hij letterlijk: ‘Ik hoop dat veel vrienden mij naar Washington zullen volgen.’

Scott en Vicky, die niet op de foto wilde, hebben allebei hun baan opgezegd en een korte ‘sabbitical period’ ingelast. Vicky was professor op een universiteit en Scott is na een filmopleiding lange tijd werkzaam geweest in de muziekindustrie en in marketing. ‘We wilden allebei een tijdje op reis,’ zegt Vicky: ‘Ik ben 35 en was nog nooit buiten Amerika geweest. En tja... we hebben de afgelopen maanden heel veel gereisd en wel regelmatig een nachtje overgeslagen. Ik denk dat ik daar geen behoefte meer aan heb als ik vijftig ben.’