vrijdag 22 juni 2007

Het Legalize! War on drugsjournaal
Tweemaandelijks bulletin van Stichting Legalize! onder redactie van D.C. Lama, Puck Kniesmeijer, Willemijn Los en MarisK.

Quote van de maand
‘Blowen is niet normaal!’
Ivo Opstelten, burgemeester Rotterdam

Stap in de tijdmachine die Nederland heet
Column van De Legalees

Kom burger, stap in en reis mee in de tijdmachine! We gaan terug in de tijd, naar een moment in de Nederlandse geschiedenis waarop een nieuw kabinet haar plannen voor de komende regeerperiode bekend maakt: ‘Respect en fatsoen moeten de norm worden! Er komen strengere regels voor losbandige dansfeesten!’ Welk jaartal zou er op de tijdmachine-teller staan? 1892? 1936? 1947 misschien? Nee, we zijn aanbeland in het dynamische jaar 2007!

Balkenende’s club neemt in haar beleidsplan definitief afscheid van het ‘gedogen’ in Nederland. De nieuwe norm is: respect en fatsoen. ‘Dit is geen paternalisme. Dit is een kwestie van normaal gedrag’, aldus Jan Peter. Samen met zijn ministers wil hij de teugels flink aanhalen. Ook de coffeeshop moet straks aan nóg strengere regelgeving voldoen. ‘Bij illegale drugsteelt en -verkoop of bij andere overtredingen worden coffeeshops zonder pardon gesloten’ staat er in de kabinetsplannen. Pardon? Er is toch altijd sprake van illegale teelt? Slim, kan straks de voordeur ook op slot, met dank aan de achterdeur.

Burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam neemt het voortouw: hij gooit alvast de helft van de coffeeshops in zijn stad dicht. De burgervader verklaarde onlangs met gebalde vuist dat blowen niet normaal is. En dus - aangezien we ons allemaal normaal moeten gaan gedragen - moeten 27 van de 62 Rotterdamse coffeeshops binnen anderhalf jaar dicht. Omdat ze binnen een straal van tweehonderd meter liggen van middelbare scholen. Zo wordt het blowen ontmoedigd en gaan jongeren straks gewoon normaal naar de kroeg.

Nederland wilde ooit de handel in soft- en harddrugs scheiden. Dus kwam de coffeeshop. 30 jaar later heeft Nederland minder hard- én softdruggebruikers dan landen als Engeland en de VS. Wat zou er over 30 jaar nog over zijn van het gedoogbeleid? Als Nederland niet snel uit deze tijdmachine stapt, staat de teller dan op nul.
De Legalees

Mexico zet leger in tegen drugs
MEXICO - De Mexicaanse oppositie wil een vergaande discussie over het drugsbeleid, waarbij ook legalisatie tot de mogelijkheden moet behoren. Het aanhoudende geweld rondom de handel in drugs, veelal bestemd voor de Amerikaanse markt, zal dit jaar waarschijnlijk de 2000 doden in 2006 ruimschoots gaan overschrijden. De regering heeft nu het leger ingezet voor politietaken, volgens de oppositie een gegarandeerd recept voor excessen. (Trouw)

Opsporing wiet per satelliet á 15.000 euro
SEVENUM - In het kader van antiwietproject ‘Het Groene Goud’ wordt Noord-Limburg dit jaar met behulp van satellietfoto’s gescand op wietplantages. Het instellen van een infraroodsatellietscan kost tussen de 10.000 en 15.000 euro. Het samenwerkingsproject van gemeenten, justitie, woningcorporaties, Essent, Belastingdienst en politie stopt eind dit jaar. (Dagblad De Limburger)

‘VS gebruiken drugswar voor eigen gewin’
CARACAS - Volgens Pedro Carreno, de Venezolaanse minister van Binnenlandse Zaken en Justitie, gebruiken de VS de war on drugs als excuus om hun politieke doelen in andere landen te bereiken. Carreno stelt dat Venezuela capabel genoeg is om de drugshandel zonder interventies van de VS te bestrijden. Amerika is de belangrijkste afzetmarkt voor de Zuid-Amerikaanse drugshandel. Carreno roept de VS daarom op zich op haar eigen drugsprobleem en kartels te concentreren. (DRC net)

Papaververnietiging mislukt
TARIN KOWT/DEN HAAG - De vernietiging van papavervelden in Uruzgan is dit jaar mislukt, ondanks Nederlandse luchtsteun. Van de 2000 hectare die de Afghaanse overheid wilde laten verdelgen, is maar 150 hectare verdwenen. Het Amerikaanse bedrijf Dynacorp dat de gewassen moest platrijden, is met geweld verjaagd door lokale boeren. Dit blijkt uit verslagen van Nederlandse troepen. (Algemeen Dagblad)

Hoge Raad fluit douanebeambten terug
De Hoge Raad heeft op 29 mei 2007 uitspraak gedaan over de mensonterende lichaamsonderzoeken die worden uitgevoerd bij de 100% controles op Schiphol. Volgens de Hoge Raad mogen reizigers niet willekeurig in hun lichaamsholtes worden onderzocht. Alleen wanneer na een interview, kledingfouillering èn een scan van de bagage blijkt dat de reiziger daadwerkelijk verdacht is, mogen douanebeambten overgaan op het onderzoeken van de lichaamsholten. (www.rechtspraak.nl)

Legalize! organiseert op 30 juni een Drugs Info Dag op het Spui in Amsterdam. Zie voor meer informatie: www.legalize.net