maandag 7 mei 2007

Caligula
Volgens mij is Ahmadinejad helemaal niet gek. Hij doet precies wat ik in zijn positie zou doen. De situatie van Iran is sterk verslechterd sinds 2001. Als je nu vanuit Teheran om je heen kijkt, dan zie je aan alle kanten Amerikaanse troepen. (...) En je weet heel goed dat overal waar Amerikaanse troepen opduiken, kernwapens niet ver weg zijn. En je weet dat die Caligula in het Witte Huis de wereld heeft misleid om Irak zonder enige reden aan te vallen. Dan zeg je: Dat laat ik mij niet gebeuren. En er is maar één manier om te zorgen dat dat mij niet overkomt: kernwapens maken. (...) Als je vrede wilt, moet je Iran misschien wat kernwapens geven. En dan ben ik deels serieus. Als je wilt zorgen dat een Caligula in het Witte Huis niet de aanval op Iran opent, moet je Iran tien kernwapens geven.
De Israëlische militair historicus Martin van Creveld, vandaag in Tegenlicht.